Sensitive Horsemanship

 

Denna sida är under konstruktion: Bilder kommer inom det snaraste!

 

Vi arbetar inte efter en speciell metod då vi tycker att det finns ingen metod att utgå ifrån mer än hästen som individ. Vi arbetar på ett sätt som fallit sig naturligt för oss. Vi gör vårt bästa med att lyssna på hästen som individ och arbeta utefter det.

 

Våra nyckel ord är känsla, tajming, ödmjukhet, individuellt, medkänsla och förståelse.

 

Vi arbetar mycket med oss själva att vara här och nu med hästen. Avslappningsövningar för rätt andning och slappna av i kroppen och släppa fokus på allt runt omkring. Hästar som blivit aggressiva eller nervösa, rädda och obekväma när de är tillsammans med människan. Måste få hjälp att uppleva positivt umgänge med oss. Då är det enligt vår erfarenhet detta ett bra sätt att kunna nå hästen. Att verkligen vara här och nu och att läsa minsta kroppsrörelse som hästen försöker förmedla med och berätta hur den känner för stunden.

  

Avslappning och förtroende.. Här och nu..

 


 

   

 

 

Att respektera hästen

Vi hör ofta.. Din häst accepterar inte dig som ledare... bla..bla..bla.. När det är någon som inte får hästen att göra som denne vill..

Vadå respektera dig som ledare. Hur menar man då? Att Hästen skall göra allt som jag säger utan att blinka?Ska den utföra saker även om den inte känner att det känns bra?
Tanke på förra meningen: Smärta, rädd, förstår inte, Är jag tydlig, tvekar jag, vet jag att hästen kan? Fysiskt, psykiskt?

Nej det handlar inte om respekt och tillit utan det handlar om att dominera och en sådan relation blir aldrig bra. Den medför inte heller något trevligt för den ena parten och i detta fall är det hästen som kommer i kläm.

I en dans är det alltid en som för och då vill man lotsas runt så man förstår vilken riktning, vilken takt och energi samt hastighet. Man vill lotsas mjukt och följsamt utan att det känns för tafatt..

Att respektera varandra är A och O
Att respektera är att kunna se hästen som en individ och veta/lära sig vad den har för behov.
Se orsaker bakom problembeteende för hästen är det ett sätt att tala om att något är fel.
Träna hästen efter dess ork, kunnande och dagsform. Lyssna på hästen.. Vad känner hästen att den vill göra idag..
Att under inga omständigheter låta prestige och dåligt humör gå ut över hästen.
Skaffa häst för att jag älskar häst!
Se till att utrustningen är bekväm för hästen.
Använda SNÄLLA metoder och bojkotta metoder som tillför smärta och obehag samt stress.


BLI INTE ARG! För en dialog med din häst. Hästen berättar mer än gärna om du bara lyssnar.

 


 


 

SENSITIVE HORSEMANSHIP

 

 

Ordet ledarskap upplevs ibland som ett obehagligt, otrevligt och dominerande ord. Ska vi börja märka ord och försöka leta upp passande ord blir det ganska jobbigt och ibland konstigt och krystat tycker jag. Helt plötsligt börjar man tänka för mycket innan man pratar och då blir det oftast så konstlat.

 

Det är viktigare att lägga energin på hur vi behandlar och hur vi vägleder hästen. Det är viktigare än själva ordet.

 

En ledare är inte dominant men rättvis, konsekvent, ser inte allt svart eller vitt så konsekvent menas inte med att behandla alla individer likadant. Att anpassa sig och agera utefter individen är det som är en god ledare för vårt tänk.

 

EXEMPEL PÅ TRYGGHET och VÄGLEDNING  : Jag tänker på när man tex ska på en föreläsning, möte eller en fest. Jag tänker också på när man kommer till ett nytt arbete.

 

Då är det så skönt när någon har planerat för min ankomst och ger direktiv var man ska sitta eller stå.

Säger: varsågod att ta mat tallrikar finns på det lilla bordet till höger.. toaletten finns runt hörnet..

 

- Vid eldsvåda har du nödutgången till höger..

 

- Om du undrar över något eller inte förstår vad du ska göra så kom till mig..

 

En ledare står för: ÖDMJUKHET, TRYGGHET,  FÖRTROENDE OCH SAMSPEL OCH VÄGLEDA. Vi ingår ett PARTNERSKAP med vår häst och har en viktig roll som en partner som skall leda hästen till att vilja samarbeta med oss.

 

Ledarskap är något som hästen skall uppleva som något positivt. En ledare är någon som du skall kunna komma till när du behöver hjälp och ställa dig hos när du behöver tröst och trygghet.

 

En ledare inom hästvärlden är en stark individ som leder sin flock tryggt fram och håller koll efter faror för att skydda sin flock. De vägleder varandra och visar vad som inte är tillåtet och vad som är tillåtet.

Vid fara så varnas flocken att nu måste vi fly!

 

Det som är viktigt att veta är att eftersom vi bestämmer vilka hästar som ska gå med vilka och hur stor yta dessa ska finnas på. Så är det inte ovanligt med bråk och stök i hagen.

 

Det är inte helt ovanligt att hästarna byter plats i flocken då och då beroende vilka individer de är och vilka de går tillsammans med.

 

 

Men visst finns det otrevliga ledare i denna värld också men dem skall vi inte förknippa till Sensitive horsemanship. 

 


 

 Ledarskap finns runt dig hela tiden: 

 

Att leda handlar inte om att vara dominant utan att vara observant, tydlig, respektfull och rättvis samt en bra kompis. Att kunna ge uppgifter som anses roliga, användbara och framförallt meningsfulla.

 

 

 

Chefer, gruppledare, Alphan hos flockdjuren, läraren, rektorn ja listan kan göras lång.

 -Om en chef brister i sitt ledarskap blir h*n ifrågasatt av sina anställda.

-Om en lärare brister i sitt ledarskap blir h*n ifrågasatt av sina elever.

-Om en hästägare brister i sitt ledarskap blir h*n ifrågasatt av sin häst. 

En häst ifrågasätter inte med ord utan med sitt kroppsspråk som kan bli väldigt TYDLIGT.. och FARLIGT..

 

 

 

Angående ordet "ledarskap" i hästvärlden är för mig Sensitive horsemanship.

 

Då tänker jag att du som människa är en god ledare för din häst. Hos dig ska den känna sig trygg och säker men den måste få lov att reagera på saker men utan att få fullständig panik. Hästen får inte bli robot lik utan glimten i ögat måste få vara kvar. Du och hästen skall respektera varandra och finna förtroende i varandra. Du ska vägleda hästen så den förstår vad du menar och för att det ska vara så säkert kring hästen som möjligt.

 

I vissa läge är det mycket viktigt att kommunikationen funkar som te x:

 

  • Ridning på allmänna vägar
  • Tävlingsplatser
  • Lastning
  • Djursjukhus
  • Trånga utrymmen
  • Hästen är skadad och måste bandageras
  • Lektioner med flera ekipage
  • Hovslagaren
  • Veterinären

 

Framförallt ska du och hästen ha kul tillsammans.

En häst är snabb att förlåta, du får begå misstag… gå tillbaka något steg och glöm inte att vara ödmjuk. Tänk på att hästen reagerar på instinkt och gör det som känns rätt för stunden.. Sen är det glömt. Jag använder mig av ordet kontroll som jag också vill att du upplever som ett positivt ord. Det handlar inte om att dominera utan att du känner att hästen litar på dig och släpper efter för dig för att den vill.

 

Eftersom jag jobbar med hästmassage och utbildar andra hästmänniskor till hästmassörer, så är det ett naturligt ord för mig med kontroll. Att kontrollera så att allt står rätt till.

 


 

 

Övningarna i horsemanship som vi jobbar med är framtagna för att få en bra kontakt med hästen och för att den lättare skall förstå vad det är du ber om från ryggen när du är klar från marken. Övningarna är också ett sätt att se och känna så hästen mår bra i kroppen. Att hästen kan utföra vissa rörelser utan fysiska men. /Veronica Andrèn

 

 


 

 

Vi arbetar med anatomi, träning och förståelse så har vi översatt detta till Anatomy, Training Sensitivity som vi tycker stämmer in på det vi står för.

 

Vi jobbar med olika hästar med olika bakgrund och olika problem såsom psykiska, skador, smärtor, problemlösning samt så arbetar vi med kommunikation då vi strävar efter förståelse mellan ägare och häst.

 

 


 

Helheten

 

När vi bedömer en häst måste vi se till helheten. Bakom ett nervöst beteende finns det många gånger smärta; kanske fel anpassad ridutrustning eller muskler som stramar. Men tyvärr är hästar väldigt bra på att dölja sin smärta och då ofta med ett aggressiv eller ett nervöst beteende som följd.

Det är ett överlevnadsskäl från tiden när de var vilda, eftersom smärtan kunde medföra att hästen stöttes ur sin flock. Om en häst har smärta en längre tid blir det näst intill ohållbart både för psyke och för orken att prestera något.

 

Till slut kan den komma in i en likgiltighet och strunta i allt runtomkring, helt enkelt stänga av.

Den kan då betraktas som en ”hård” häst av oss människor. En del människor tror då att man måste ge mer ”tryck” på en sådan häst och blir högljudda och använder sig av hjälpmedel som i själva verket stjälper hästen istället.

 


 

 

Ibland brister det i kommunikationen och hästen kan då bli frustrerad. En häst kan ju inte tala utan använder sig av olika signaler för att tala om när något är fel. Te x vägrar att röra sig, grinar illa vid sadling, höjer upp huvudet vid tränsning, vänder baken till när du kommer, springer iväg i hagen, hotar att sparka, bockar, stegrar vid ridning. Då är det viktigt att du lyssnar på din häst och BLI INTE ARG..

 

Vad är det som hästen vill tala om för dig?

 

"AGGRESSIVA" individer

 

Hästar som har börjat att huggas eller att sparkas efter människor gör oftast detta då det är en situation som påminner hästen om något.

 

Ofta då om olika tillfällen som det hade varit obehagligt. Hästar som slåss mår väldigt dåligt och trivs inte i sin livssituation. det vanligaste man ser ute i stall då en häst visar ilska är att hästen "SKALL SÄTTAS PÅ PLATS" vilket bara spär på hästens rädsla, triggar den till att gå i försvar och den känner sig trängd.

 

 

En häst som är aggressiv har ofta ont i kroppen eller har haft ont. Hästen kan ocså vara påverkad av stallmiljön, vara orättvist behandlad eller få fel foder.

 

Det kan också vara ärftligt att vissa hästar "tänder" till lättare och det är då viktigt med vana av sådana hästar.

 

Inte allt för sällan så är det en väldigt känslig och klok häst som behandlats fel och hästen finner ingen utväg mer än att attackera.

 

 


 Var öppen för de förslag som hästen ber om.

 Veronica Andrèn

 


 

När du väl börjar lyssna på din häst så ta uteslutningsmetoden. Plocka bort det som hästen inte gillar ett tag: sadel, tränsen, träningen: backa några steg och tänk till. Rannsaka dig själv är du rättvis mot hästen. Är du glad, stressad, irriterad när du är tillsamman med hästen?

Att rida och prestera och umgås tillsammans med sin häst är en dröm för många.

Ibland slår drömmen in och man kanske får eller köper en egen häst.

 För många ryttare går det bra för vissa går det sämre.

 


 

Vår viktigaste tanke:

Glöm aldrig varför du en gång började umgås med hästar. Ta dem aldrig för givet.

De är underbara varelser som ger så otroligt mycket tillbaka om de blir behandlade med respekt och ödmjukhet..

Veronica & Rikard Andrèn

 


 

Viktiga punkter innan man skaffar en egen häst:

Är hästen byggd för den tränings/tävlingsform du önskar? Du måsta alltid anpassa arbetet efter hästens exteriör och hästens psyke.

Titta på individen.. osäker, rädd, känslig, sur, bra självförtroende, mindre bra självförtroende.

 

Se hur den uppträder i boxen, stallgången, med sin ägare, ute i hagen, när den blir sadlad, uppsittning, ridning longering. Hur rör den sig?

Titta på ögonen, öronspel, verkar hästen nöjd, orolig, aggressiv mm mm.

Kan hästen slappna av eller har den svårt att slappna av?

Är hästen symmetrisk i muskulaturen? Om inte vad har hästen kompenserat?

Rör hästen sig obehindrat?

Så skapar du en helhetsbild om hästen


Det är viktigt att vara något insatt i hästens anatomi och träningsfysiologi. En sak som alla hästmänniskor är duktiga på är att palpera hästens senor i benen. Vi måste bli lika duktiga på att känna igenom hela hästen hur den mår i kroppen.

 


 

Vi tycker det är viktigt att vara något insatt i anatomi och psykologi samt utrustning hos hästen oavsett vilken disciplin du och hästen utövar. Även hästar som "bara" rids ut i skogen några dagar i veckan kan få muskulära problem. Många skador och psykiska problem kan man stoppa långt innan de bryter ut om man ser de små signalerna hästen uppvisar i tidiga stadier.

 

Man kan förebygga så de aldrig uppstår med rätt träning och inlärning. Utrustningen som vi sätter på hästen är en stor bov i just muskulära problem. Vi ryttare kan vara osymmetriska i kroppen och detta medför ofta att hästen får kompensera upp ryttaren felaktigt och blir då själv sned i muskulaturen.

Vad vill du uppnå med din ridning eller körning tillsammans med hästen? Vi hästägare drömmer ofta om vad VI vill uppnå som ryttare eller kusk. Det är då också viktigt att hästen får möjlighet att passa in i just den "drömmen". Har hästen de förutsättningar både fysiskt och psykiskt som krävs i dina visioner. Vill hästen vara med i drömmen?/Veronica Andrén ATS Hästutbildningar

 


Det viktigaste för mig när jag arbetar med hästen är att förstå den.

Vad säger hästen till mig? Läsa hästen? Vad tittar jag på?

Jag börjar alltid med att studera hästen på lite avstånd. Hur beter sig hästen utan människan?

Vill hästen vara nära sina vänner eller vill den vara lite för sig själv.

Hur beter den sig när jag närmar mig? Söker den kontakt eller vill den vara för sig själv. Då får jag en uppfattning om hur hästen upplever människan.

Hästen berättar mycket med ögon, öron, mun och svans.

Ögonen speglar allt, mjuka ögon, hårda ögon ängsliga ögon

busiga ögon, ilskna ögon 

Kroppshållningen är viktig att läsa som te x motstånd i någon sida som att hästen håller bort huvudet och skjuter ut bogen mot mig = Håll dig borta ifrån mig.

 


 Förstå hästen

Låg huvudhållning med mjuka ögon = Kom gärna till mig. Jag gillar ditt sällskap och kan lita på dig.

 

 

Hårda ögon och spänd kroppshållning= Gör du något oförutsägbart för mig så sticker jag och kan jag inte det så kan jag bitas och sparkas.

Ilskna ögon, Rak hård kropp: Akta dig för mig! Jag är farlig.

 

 

 

 

 

Hästar som agerar på det sätt som de två bilderna ovan. De mår inte bra och det är viktigt att komma underfund med varför de gör som de gör. BLI INTE ARG på dem de gör det som de lärt sig och det som känns bäst för dem för stunden.


Kroppshållning och anatomi

En häst som har problem i kroppen förändras i sin personlighet så jag utgår aldrig ifrån att hästen bara är som den är just nu.

Det är viktigt att ta reda på om den har ont, obehag eller någon svårighet att utföra vissa övningar vi ber den om. Är det något som tar emot och vi ändå kräver rörelsen så får vi en häst som "slår bakut"

 Säger din häst ifrån så ta den på allvar och lyssna. Alldeles för många hästar har problem i kroppen som till slut sätter sig i psyket. En förändrad häst.

När jag väl läst av hästen och kollat igenom hela kroppen så blir allt mycket lättare när jag arbetar tillsammans med hästen.

Hästen gör det som känns bäst för stunden.

Det är en viktig mening att ha med sig tillsammans med hästen.

Känner den obehag vill den komma ifrån detta. Känns det okej så är hästen lugn och harmonisk. Att något inte känns bra behöver inte bara vara smärta. Det kan också vara så att hästen inte är bekväm med sin människa. Obekvämheten kan vara av olika anledningar som att du är osäker, irriterad, i andra tankar mm..

Detta känner hästen av ganska så snabbt och känner ingen tillit till dig då. Detta kan visa sig i liknande problem som smärtrelaterade problem kan visa sig.

Som tex: Vägra att röra sig, vara tittig, dra iväg mm. Det är viktigt att du tar tag i dig själv och försök släppa allt för stunden. Lättare sagt än gjort, jag vet.. Är du rädd så ta hjälp av en erfaren hästmänniska som du känner dig trygg med och framförallt som ger ett lugn till dig och hästen. Hästen kommunicerar med sin kropp och när du lär dig detta skapar detta ett lugn hos oss, Låter lite knepigt men när vi rör på oss i koncentration och märker att vi blir förstådda så känns det bra i hela kroppen.


 

För att lära dig hästen kroppsspråk så måste du studera den när den är med sina hästkompisar. Studera hästen i boxen, i stallgången.. Hur är hästen när den är med dig, sina kompisar runt andra människor som hanterar den? Tänk på att hästen läser av dig hela tiden. Den behöver inte titta rakt på dig för att läsa dig. Den använder sig av sitt seende, hörsel och lukt.

Vi har arbetat med att härma hästens kroppsspråk en längre tid och det har visat sig ha en enorm effekt i kommunikationen med hästen.

 


 


 

Flocken

 

Ledarroll? Vem är vad i flocken? Var står jag någonstans?

 

En ledarhäst är en trygg individ i flocken. Hästar försöker hela tiden klättra i rang innan flocken har "gjort upp" om vem som är vad. Innan hästen gör något fysiskt så har den alltid gett någon signal innan. Hästen ger sig inte på en annan häst utan förvarning. Det kan vara en blick, en benlyftning eller en viftning med svansen.

 

Många människor tror tyvärr att en häst som ideligen flyttar runt andra hela tiden är flockledaren. Detta är en individ som försöker ta sig an en ledarroll som denne inte kan hantera. En ledare flyttar sällan undan de andra hela tiden då denne inte behöver detta. Då det ofta räcker med en svansviftning eller ett "ont öga" för att de ska veta att de är för nära. Hästarna i flocken vet att ledaren är en stark individ speciellt psykiskt. Hästar är mycket beroende av varandra, de har ju varsin plats i flocken. Dessa platser är viktiga att veta när man arbetar med ledarskap. Då detta ofta speglar hästen utanför hagen.

 

Upplöst flock skapar oro 

I våras var vi med om en sorglig händelse då jag var tvungen att ta bort min bästa vän Chester ox 11 år. Då han skadade sig illa i hagen efter att han sprungit och halkat i gräset.

Då bestod vår flock av 4 valacker Limbo, Chester, Duo och Hassel.

 

Det blev en stor förändring i vårt liv och i hästarnas liv då det var väldigt tydligt att de saknade Chester. Duo och Chester var som ler och långhalm och när Chester försvann så visade Duo sin sorg med att gå lite tillbaka i sin utveckling och började bli lite nervös och stressad i situationer som vi fått arbeta väldigt mycket med för att han ska bli trygg. Vi fick gå tillbaka till ruta ett i några månader för att han skulle må bra igen och stundtals så fick han bara vara. Limbo blev lite förvirrad speciellt vid fodring då han helt plötsligt började flytta runder på de andra och kallade oroligt så fort det blev en förändring som te x att vi tog ut Hassel ur hagen. Hassel är en kille som håller mycket inom sig och sedan visar sig rädsla och oro genom att han blir orolig i magen i någon dag.

 

En individ som hela tiden flyttar

En häst som ideligen pockar och vill ha alla hö högar för sig själv är ingen ledare. Detta är en häst som vill bestämma och är ofta nr. 3-4 i flocken. Vill poängtera att det långt ifrån är alla som beter sig så här. Men åter till ämnet.. Denna individ är en "bråkstake" som vill så mycket och inte kan bestämma sig och är lite vilsen i sin roll. Blir denna häst nr 1 i flocken om vi flyttar ut de som är högre i rang kommer flocken att bli orolig då denne inte kommer att hantera situationen. Det blir då ofta mycket vandring i hagen och oro kring foderhanteringen.

 

Det är vi människor som skapar hästarnas flockar och därför måste detta göras med god eftertänksamhet. Speciellt då vi oftast inte har så stora utrymme till våra hästar idag.

En viktigt sak som du måste tänka på! ÄLTA inga övningar!

 

Då blir du den där jobbiga individen som ständigt pockar till ingen nytta och då provocerar samt tränger vi hästen och då skapar vi problem i vår relation till hästen.

 

 

 

 

I vår gamla flock så var Chester nr 3 i flocken och ville gärna tro att han kunde bestämma. Han flyttade och pockade på de andra ibland och tillslut fick de nog och sa ifrån på skarpen. Sedan kunde det gå någon vecka också försökte han igen. Typisk häst som många går i tron att denne är en ledarhäst när den i själva verket vill ha rollen men inte klarar av den.

Jag arbetade mycket med förtroende med Chester och speciellt med att släppa allt runt omkring. När vi väl nådde så långt att han kunde det blev han genast mer harmonisk och väldigt trygg med mig.

 

De vandrar och chester bara måste upp i mulen på Duo.

 

  

När du väl börjar att kommunicera med hästen så glöm aldrig att hästen alltid svarar tillbaka på sitt eget språk.. 

 

Duo flyttar undan Chester med sin bog och säger nu har du varit för närgången för många gånger!! sluta! Ups! då var det bäst att sluta tänker Chester

 

 

 

 En ny flock bildas:

 

Två månader efter Chesters bortgång så kom Prince in i bilden. Ett arabiskt fullblod på tre år som endast gått med ston innan han kom till oss.

 

Vi delade då upp flocken så att de gick två och två i hagarna sidan om varandra.

 

Duo och Prince samt Limbo och Hassel. Så fick de gå i en och en halv vecka innan vi släppte ihop dem. I dessa grupper tog Hassel ledarrollen och Duo i den andra gruppen.

 

Första gången vi släppte ihop Limbo (halvblod 19 år), Hassel (russ 21 år), Prince (Arabiskt fullblod 3 år) och Duo Paint/knabstrup (10 år).

Då slutade det med att vi fick ta ut Prince efter att Limbo började jaga honom och Prince satte av förtvivlat och det som var väldigt intressant var att Duo spärrade vägen för Limbo om och om igen.

 

Återigen fick de gå uppdelat i en vecka och sedan gjorde vi ett försök igen och med ens så ställde sig Duo i mellan och denna gång blev det lite skri och frambens "sprattel" och sedan har det varit lugnt. Nu har de gått tillsammans i tre månader och de trivs alla fyra. Limbo är överlycklig nu som fått tillbaka sin Duo och Duo mår som en kung då han tagit ledarrollen och håller ordning bland grabbarna. Så fort det händer något om än så litet så är Duo där och då lugnar allt ner sig. En trygg och ödmjuk ledare. Det är så mysigt och otroligt lärorikt att se hur han sköter sin roll och de andra mår så bra över denna trygghet han ger :) Prince är lägst i rang i flocken. 

 

Bilder på andra gången vi släpper ihop dem: 

Prince finner trygghet i Duo

 

 

Duo säger passa dig för att göra prince illa till Limbo.

 

  

Det som är viktigt i denna text är att tänka på att:

 

När övningarna  funkar så ska dessa inte ältas utan användas inför stunder då de behövs som vid avslappning eller olika rörelser som vi ber hästen om. De är till för att förebygga problem med din/dina hästar. Du lär dig att bli lyhörd och lär dig att lyssna och inte provocera fram problem

 

Hästar blir ofta felhanterade

När man bedömer en häst måste man se till helheten. Bakom ett nervöst beteende finns det många gånger smärta; kanske fel anpassad ridutrustning eller muskler som stramar. Men tyvärr är hästar väldigt bra på att dölja sin smärta och då ofta med ett aggressiv eller ett nervöst beteende som följd. Det är ett överlevnadsskäl från tiden när de var vilda, eftersom smärtan kunde medföra att hästen stöttes ur sin flock.

Om en häst har smärta en längre tid blir det näst intill ohållbart både för psyke och för orken att prestera något.

Tillslut kan den komma in i en likgiltighet och strunta i allt runtomkring, helt enkelt stänga av. Den kan då betraktas som en ”hård” häst av oss människor. En del personer tror då att man måste ge mer ”tryck” på en sådan häst och blir högljudda och använder sig av hjälpmedel som i själva verket stjälper hästen istället.

En aggressiv häst blir också många gånger bemött på ett felaktigt sätt. Det finns olika anledningar till att en häst blir aggressiv bl a att du som människa gör fel i din hantering. En häst ifrågasätter inte med ord utan med sitt kroppsspråk som kan bli väldigt TYDLIGT.. och FARLIGT..

Hästens kroppsspråk För att kunna förstå hästen, måste vi lära oss dess språk. Hästar talar inte utan de kommunicerar med varandra med sin kropp, ögon, öron, mun och svans. Studera hästen när den går i hagen tillsammans med sina kompisar, så ser du att de faktiskt kommunicerar med varandra hela tiden.

Vi imiterar hästen med vår kropp när vi jobbar med hästarna. Det tar lång tid att lära sig/sin kropp att ”röra sig” som en häst. Om du har umgåtts och hanterat en häst en längre tid, utan att kommunicera med den, på ”hästvis”, då kan hästen bli förvånad och kan nästan ignorera dig, de första gångerna.

Vissa hästar kan bli frustrerade och utmana dig, känner du dig osäker i denna situation, ta hjälp av någon van horsemanship tränare.

---------------------------------------------------------------------------------------------

En osäker och mycket bakskygg häst som kom till oss för att bli trygg och glad samt bli inriden.

Avslappning med kroppsspråk och eftergift med timimng innan arbete..

Med en korrekt förberedelse inför arbete,

 

söker sig hästen ned och slappnar av utan inspänning

 

Litar på mig när jag coachar ifrån marken...

 

för att sedan med självförtorende gå viare med ryttare som guidar ifrån ryggen..

-------------------------------------------------------------------------------

Mottrycksdjur: Hästar går mot trycket, det har du säkert stött på, när du ber hästen att flytta sig. Då du tryckt med handen eller hela din kropp och då har hästen bara tryckt tillbaka.

Eller dragit i grimskaftet och hästen drar tillbaka. Fortsätter man bara att trycka eller dra, är man snart mitt uppe i en ”dragkamp”. En kamp där människan är en stor förlorare, du kan aldrig vinna över en hästs styrka och det är livsfarligt att överhuvudtaget att gå in i en kamp med en häst

Omvänd inlärning När vi skall arbeta med hästen, måste vi få hästen att lära in omvänt. Du måste också vara konsekvent.. Har du bett om en sak så ändra dig inte efter en stund för att be om något annat.. Då blir du en otydlig och opålitlig ledare.. Visa tydligt vad du vill även om det uppstår meningsskiljaktigheter. Velar du och säger ok vi gör så istället då? Vad händer då.. Jo hästen kommer inte tro på det du säger och kommer säga emot allt du säger tillslut.

Vid tryck skall den ge efter. Det lär man in, med att lägga ett tryck (obehag) och det trycket är inget som får göra ont utan kan till exempel vara en lätt viftning i luften Det kan också vara ett lätt tryck med ett finger och då ska hästen flytta denna kroppsdel. När hästen ger efter på trycket så ger du efter (eftergift). det är väldigt viktigt med perfekt timimng och inte hänga kvar i trycket. Tricket är att få hästen att slappna av och känna sig trygg, Visa att man inte vill den illa och uppmuntra rätt beteende.

– Vi jobbar med att efterlikna Alphan i flocken, beroende på vad vi ber om.

Vi använder aldrig våld, däremot ett väldigt burdust kroppsspråk om det skulle behövas.

– Våld kan vara olika saker som att slå hästen för att den inte ”lyder”. Att hela tiden begära olika saker av hästen som den egentligen inte klarar av både psykiskt och fysiskt.

Vi arbetar för att få ledarskapet och lyhördhet samt förtroende i en vettig balans. Kanske är det med hästar som med barn. Det är de stökigaste som behöver mest kramar.

 

Horsemanship ifrån ryggen:

Det gäller även att kunna läsa av och kontrollera hästen ifrån sadeln. Det är inte en kampsport vi skall utöva, när vi rider. Hästen skall vilja vara tillsammans med dig, och arbeta tillsammans med dig. Små fina hjälper till att börja med, lyssnar inte hästen, då ökar du trycket. När hästen lärt sig att ge efter för trycket, på marken, då för vi upp detta på ryggen. Är du efter ett ridpass, med teknikträning (dressyr, western, akademiskt mm) men blir alldeles mör i kroppen. Då har du ”slagits” med hästen istället för att ni har samarbetat. Svettig och lite mör, det får du bli när ni rider ut på konditionspass..

Be inte hästen göra en rörelse den inte klarar av fullt ut, utan ta det steg för steg. Annars sänker du hästens, självförtroende. Förtroendet till dig kommer den inte ha kvar, om den överhuvudtaget fått något. Respekten försvinner också om du tvingar den att göra något den tycker är svårt eller obehagligt. Desto starkare tryck du använder dig av på hästen, ju starkare tryck kommer du att behöva få använda dig av i framtiden. Avslappning för hästen får du när du och hästen utför sänkning och huvud samt för huvud till till sidorna. Men hästen måste också förstå när det krävs arbete av den och när den kan slappna av och inte vara aktiv. När hästen skall veta det ska den ha helt långa tyglar och du själv är passiv i sitsen. T ex du sitter och pratar med någon, sitt inte och tjuvhåll i tyglarna utan låt hästen vara fri, på långa tyglar.

Om du inte vågar släppa taget så är hästen på helspänn och tror att något skall hända. Skulle det vara så att något händer och hästen hoppar till, då tar du snabbt en huvudkontroll till sidan. Har du övat in detta till en förebyggande åtgärd ifrån marken innan, så vet hästen att den kan bli lugn för den har förtroende för dig. Våga lita på din häst, och våga släpp taget, men var ändå uppmärksam…

 

 

 Några saker att tänka på innan, rörelsen: Istället för att låsa hästen i mun och  nacke, så räcker det med ett litet tryck för att få hästen nedåt/framåt. Låtsas att du håller i ett par sytrådar istället för tyglar och tänl på hur lätt dessa går av om du håller för hårt.

När hästen sänker sitt huvud så ges en blixtsnabb eftergift. När hästen sänkt sitt huvud så är det du ifrån ryggen som håller koll. Hästen har gett över ansvaret till dig.

Du är dess ledare och för, hästen tryggt och säkert i er väg tillsammans. Då är det väldigt viktigt att vara varsam med hästens mun, det är en mycket känslig kroppsdel på hästen. Tänk på att vara mycket lugn i dina händer och att: Bett och tyglar betyder: framåt och nedåt, höger och vänster.. Du får alltså inte låsa in hästen i en onaturlig ställning. Har man en hård hand, balanserar man upp hästen i munnen och den hänger då i bettet och blir framtung. En häst som inte får eftergift när den gör rätt, börjar gå mot trycket, precis det vi vill komma ifrån.

 Psykologi

                                                                                                          Titta på mig.. Kontakt med häst som vill titta utåt.

 

 Vilar en stund och tänker igenom:)                                        Står med huvudet sänkt och väntar på att grimman ska sättas på.

 

Att arbeta med barn och hästar är en fantastisk kombination.