Frihetsdressyr & ridteknik

 Här skriver vi om vårt samarbete med hästen och hur vi lär in med positiv förstärkning, kroppsspråk och eftergift.

 


Vi på ATS hästutbildningar (Veronica & Rikard) har varit med i ett tv program för barn på SVT. I programmet så visade vi upp

frihetsdressyr & Agility tillsammans med vår häst & vän, Duo. 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATION

 

 

                                              Lilis 31 och Jossan 7 år.

                                             

 

Kärleken till hästen är den första punkten som måste bockas av innan man ska lära sig själv och hästen olika övningar.

 

Michel 11 år & Duo 10 år                                                                Michel 6 år & Hassel 16 år

 

Relationen mellan en häst och människa är för mig väldigt vikigt att den är positiv och fylld med kärlek. Är relationen och kommunikationen samt förståelsen väl fungerande mellan häst och människa så uppstår det väldigt sällan problem.

                                              

 

                                               Veronica & Chester ox

 

Vi har så mycket att lära av varandra, häst och människa, människa och människa och häst och häst. 

När jag tar av repet ifrån hästen och ber hästen följa mig så får jag svar på vår relation. Mitt mål är att jag ber hästen följa mig och när den gör det så får jag svart på vitt att vi är ETT. Går hästen sin väg så är jag inte tillräckligt intressant. Följer den mig och stannar hos mig.. Då är jag en trevlig prick som man kan hitta på lite roligheter tillsammans med.

TRÄNINGEN I LÖST ARBETE HAR OCKSÅ EN POSITIV FUNKTION I VÅRT DAGLIGA UMGÄNGE MED HÄSTEN.

 

Som te x:


• Byggt upp ett förtroende inför "läskiga" saker som man kan stöta på i naturen. Hästen är inlärd att lita på dig.
• Stå stilla vid olika situationer som sadling, uppsittning och att stå och vänta på något.
• Kommer lös så kommer hästen till dig.
• Lättare att introducera nya saker då hästen vet att du inte skulle utsätta den för fara
• Kommer dig till mötes när du skall hämta hästen i hagen.

 

 


 

Arbeta med hästen "utan trådar" 

 

Hur börjar jag och varför vill jag arbeta med hästen löst? Hur får jag hästen att vilja vara med mig?

 

När vi jobbar med olika hästar så använder vi oss av kroppsspråk och eftergift och klickerträning beroende på individen. Vi börjar alltid att arbeta hästen i lina då det är lättare att korrigera och få hästen att lyssna. Vi börjar ALLTID med så små signaler som möjligt att be hästen att göra olika övningar som tex slappna av, flytta en kroppsdel, titta på oss, stå stilla, nosa på något, gå över en bom mm.

Målet är att arbeta med hästen löst och att det skall vara lika kul för båda parter.Vi är olika och vissa tycker det är kul med bommar någon att plaska i vatten och någon som vill vara för sig själv. Vara för sig själv? Ja det finns hästar som har ett stort behov av att vara ifred.

Dessa hästar kan vi också nå fram till. Men inte genom att tränga oss på dem utan hitta de positiva sakerna som de tycker är kul och bygga något av det. Vi hästmänniskor vill gärna få information hur vi ska gå tillväga med olika ting. Men ibland kan man inte bara se det svart eller vitt. 

 

Nyckelord, VÅGA improvisera och spela lite teater, Tålamod och Glädje. Det tar olika lång tid att nå fram till en häst och det gäller att hitta något positivt för varje individ. Det tar olika lång tid med olika hästar.

 


 

 

HÄSTAR SOM INTE VILL LÄMNA HAGEN

  Jag brukar tänka på lite olika punkter när vi får frågan:
- Varför vill inte hästen komma till mig i hagen?

 

•  Har hästen precis blivit utsläppt. Då är det inte så konstigt den inte vill komma och lämna sin frihet som den nyss åtnjutit.

•  Vilken sinnesstämning är du i? Går du och grubblar på något? irriterad? funderar på vad du skall laga till mat ikväll, stressad? Dessa punkter spelar stor roll för både dig och hästen då den läser av dig på långt avstånd. Är du inte som du brukar eller ofta är i obalans så kommer inte hästen vilja komma fram till dig då hästen inte kan känna någon harmoni ifrån dig.

•  Vad utför ni för aktiviteter tillsammans? Är det mycket press på hästen? Har du själv prestationsångest och får svårt att vara nöjd? Monoton träning? Tränar ni alltid på samma ställe? Vill hästen utföra de aktiviteter du vill? Har ni kul tillsammans?

•  Kan det vara så att hästen har någon utrustning som sitter galet eller är du i balans på hästryggen?

•  Smärta är en stor riskfaktor då hästen inte är samarbetsvillig.

•  Hästar jäklas inte utan de gör det som känns rätt för stunden! Så vill hästen inte komma till dig så finns det en anledning. Oftast är det att kompisarna är tryggare att umgås med än att vara tillsammans med människan.


FRI VILJA

 

När hästen kommer till mig i hagen av "fri vilja" så är det ett tecken på att den vill vara med mig. Då tänker jag inte på när jag kommer med hö kärran eller något annat gott. Jag tänker på när jag har grimma och grimskaft hängandes i handen och vi skall utföra någon aktivitet tillsammans. Det är en underbar känsla när hästen kommer och undrar vad ska vi nu hitta på matte? Jag tillbringar en hel del i hagen med hästarna bara för att umgås. Vi står och dåsar tillsammans och kelar och kliar och går och kollar runt lite. Detta får också hästen att känna att det inte alltid är krav när människan närmar sig.

 

LINA

Om vi då återgår till övningarna med linan. Vi arbetar alltid alla hästar först i lina då jag lättare kan korrigera om jag råkar göra något fel så hästen missförstår mig. Jag kan då lättare överföra vad jag ber hästen att göra. En del hästar vill inte lyssna på människan av olika anledningar och då underlättar det att arbeta i lina då jag kan bli mer tydlig med min vägvisning med hjälp av linan. Jag visar alltid hästen vilken väg vi skall gå med hjälp av mina höfter och axlar och handflator sam t ansiktet. Dit de öppnar upp vägen och pekar åt ett håll, ditåt skall vi gå. Det är viktigt att inte öka avståndet förrän jag vet att jag är redo för det och jag kan göra mig förstådd.  Om hästen ignorerar mig så rör jag mig snabbare.

-Menar du att jag skall våga gå över detta blå? - JA det klarar du! Du är såå duuktig:)

- Jag litar på dig, kompis. Jag går för om du ber mig

så vet jag att jag klarar av det:)  

Om hästen ignorerar mig så rör jag mig snabbare och ibland klappar jag till mig på låret eller hoppar till för att hästen få hästens fokus. Jag vill också att hästen skall följa linan när den är slak. Alltså arbeta utan motstånd och utan muskelkraft. När detta fungerar har vi kommit en lång bit i vårt samarbete med hästen. Det är viktigt att ha olika mål och att stegra dessa efterhand.

 

FÖRTROENDE

Förtroende för mig med min egen häst är att vi vet var vi har varandra. Jag låter hästen vara som den individ den är och försöker inte ändra på dess personlightet. Vissa beteenden kan jag dämpa som flykt och tittighet samt nervositet. Men det går bara om hästen litar på mig.

Sedan kan jag inte tjata nog om kärlek.. den måste finnas där precis som glädjen att få vara med just hästen.

 

När vi förtjänat hästens förtroende så kan vi be hästen om olika saker. Här tränar jag och chester med pressenning.

 

FÖRTROENDE SKAPANDE

Först så guidar jag hästen i lina för att ge hästen stöd ifrån mig och jag lättare skall visa vägen på avstånd. Det som kan vara svårt är just att få hästen att lyssna på mig på avstånd. det är då viktigt med att ha en grund tillsammans med förtroende för att ett samspel skall fungera.

Har jag dominerat hästen med att "hålla hårt" i linan och tvingat hästen att den ska! Samtidigt som hästen försöker fundera ut vad det krävs av den så kommer hästen att gå sin egen väg när linan knäpps av.

Först så låter jag alltid hästen cirkulera runt ett nytt föremål för att sedan guida den över eller mellan. Vill inte hästen utan vill gå sidan om så låter jag hästen göra det. Men jag visar att jag vill att hästen skall våga vara nära föremålet. På så vis så ökar förtroendet och det blir inget tvång. Då lär sig hästen att jag inte tvingar den och att det inte är farligt.

 

 

Jag ber hästen komma närmre när den slappnar av och visar med min blick, höft och axel åt vilket håll hästen skall gå. En viktig del är hur jag håller mina händer. En handflata mot hästen är stoppande eller bortförande. En handflata ifrån hästen visar vilket håll hästen skall gå. Detta är något jag använder i ridningen också men då inte lika stora rörelser.

När man lärt in grunderna och arbetat fram ett förtroende så tar det oftast inte så lång tid för hästen att ta steget över eller mellan där du bett den att gå.

Använd mycket smek och beröm med rösten. Klappa inte utan smek hästen. Många hästar tycker det är obehagligt när vi klappar dem.

Smekning är så mycket behagligare. Bygg upp ett förtroende med att nonchalera felaktigt beteende eller andra "negativt" uppförande. Lägg gärna till ett dovt nej. När du nonchalerar så får hästen ingen respons på vad den gör och blir då fundersam på vad du egentligen vill. Tvinga aldrig hästen då det får en negativ effekt i framtida samarbete med hästen.

När hästen gör rätt så beröm med det som känns bäst för hästen som te x rösten, smek eller i rätt skede ge en bit morot. Detta har större effekt än att bestraffa. Du bygger på så vis upp ett förtroende och hästen kommer tycka att det är trevligt att vara tillsammans med dig.

 

ATT LEKA MED HÄSTEN

 

Det krävs en enorm koncentration då det faktiskt kan bli farligt. Att kunna säga till hästen med sitt kroppsspråk att du är där och jag är här. Jag är inte en häst som tål att nafsas på eller att "bumpas" in i. en del hästar blir så glada och vill gärna busa upp på mig och då är det viktigt att ha pondus att kunna säga hit men inte närmre förrän jag ber om det. Hela min kropp måste säga stopp på ett konsekvent vis!

 

DUO OCH JAG FÖRST I LINA FÖR ATT SEDAN PLOCKA BORT DENNA OCH VI ARBETAR UTAN REPET TILLSAMMANS.

 

 


 

Först lina

 

Jag vill alltid skapa en bekantskap med en häst innan jag börjar arbeta med den.
Det vill säga att jag ger hästen tid för ny miljö. Håller mig i närheten av hästen så den får iaktta mig och jag hästen i lugn och ro. det är viktigt att känna att kemin stämmer. Det är inte ofta kemin inte stämmer men ibland så kan det vara så ifrån båda håll.

Stå och pyssla lite som att stryka hårremmen och prata lite. När vi skiftat bekantskap så börjar vi så smått att utföra enkla uppgifter som tex få hästen följsam i hals och nacke. Be hästen flytta huvudet ifrån mig med klickerträning. Flytta bakdelen. Flytta sig bakåt och komma till mig.

Korta avstånd och rätta lägen

I början är det viktigt att inte vara på för stor yta. Annars är risken att "tappa bort" hästen.
När vi arbetar med hästen är vi noga med var vi har vår position och hur vi bjuder med oss hästen. Som när vi arbetar i lina är grunden för oss att hålla oss vid bogen och i "longering" få hästen att runda sig och inte skjuta ut bogen mot oss då detta visar på motstånd av hästen till mig. Du vet när en häst valsar upp med huvudet och puttar dig på bogen vilket man ofta ser i stall vid uttag. Det motståndet tänker jag på. Då är hästen inte med mig utan vill komma ifrån mig. Då har jag alltid lina så jag kan korrigera lättare om det skulle behövas.


Prince 3 år i lina: Motstånd i bog och hals mot mig. Här måste jag jobba på att få Prince uppmärksamhet och bli intressant för honom.

 

Här samarbetar vi och Prince är med mig i rörelsen. Vi rör oss mjukt och följer varandra. 

Relationen är viktigt och att älska det du gör. En häst känner dig

 

 

 

LYDA

 

Varför ser vi ofta på en häst som är "lydig" som en fin och trevlig häst? Hästar som står stilla och inte rör en min. Lydig och trevlig? Är en lydig häst en lycklig häst?

 

LYDNAD

 

Hästen SKA göra som jag säger fast den egentligen inte vill?

 

Lydnad är viktigt ibland med tanke på säkerheten och att ta hänsyn till andra hästar och människor runt omkring. Trånga utrymmen, trafikerad väg och hästen är stor gentemot människan.

Men det är också viktigt att hästen får lov att tala om när den inte vill utföra något utan att bli bestraffad. Vad är det hästen berättar för oss? Ont, rädd, obehag, osäkerhet, finner ingen mening med vad vi vill. Om hästen har ont ska den definitivt INTE LYDA! Då är det stor risk att hästen skadar sig och då är det för sent för att lyssna på hästen. I många fall är det så det blir när vi tvingar hästen. Hästen talar om och talar om vi tvingar och så har vi en häst med ryggont eller blir halt eller får skador i munnen, osv, osv.



Det är också viktigt att tänka på hur vi går till väga för att uppnå lydnad?
Hur säger vi till hästen vad vi önskar att den ska utföra? Det har stor betydelse för en framtida relation med förtroende och respekt. Visst kan jag få hästen att lyda med att smälla till den när den inte GÖR SOM JAG SÄGER.

 

Får jag ett förtroende av hästen om jag lär den att: gör du inte som jag säger så gör jag något obehagligt mot dig.

Kommer hästen att utföra uppgiften med glädje då? Kommer den att förstå meningen med att utföra det som du säger den ska göra? Svar: NEJ Hästen kommer utföra det du ber om för att den inte vågar något annat.

 

Vill jag ha en sådan dominant - undergiven relation. Slår jag mitt barn, hund eller någon annan familjemedlem när de inte gör som jag säger? Nej ska svaret naturligtvis vara på den frågan. Skulle jag göra det så skulle jag bli anmäld. Det är aldrig OK att tillfoga någon smärta för att uppnå lydnad.

 

Ett exempel:

 

Hästarna är alltid beredda att fly ifrån rovdjur och detta är en instinkt som en del hästar har väldigt mycket av och en del mindre. Alla hästar har denna instinkt som är djupt rotad.
Det kan vi märka t ex när vi rider på en stig och det ligger en gren eller sten eller det finns en fläck som avviker ifrån marken.

 

Då vill hästen gärna ta ett steg till sidan eller skyggar ifrån det de möts utav. Hästen har instinkten i sig att det kan vara en orm eller något annat rovdjur som ligger och lurpassar. Det kan även vara något som den kan fastna i. Hästens tänkande är att detta aktar jag mig för. Utan hov ingen häst, eller hur? När hästen skyggar skall vi aldrig bestraffa den då vi istället förstärker rädslan för föremålet den ser och vi som ryttare och ledare har bekräftat att det verkligen var farligt att närma sig grenen eller stenen. Smärta = fara!


BESTRAFFNING?

 

En sak som är så ganska underligt och samtidigt så "normalt" är dessa startpaket till att börja rida: Hjälm, ridstövlar so far so good och ett ridspö! Här blir jag smått tokig.. ett spö. Redan här ges signaler till människan och ofta ett barn att: du skall lyda eller så blir det smäll!

Börjar vi bruka våld mot hästen, så ses vi som en svagare individ. Då en häst i högre rang aldrig slåss utan att bli riktigt provocerad, trängd eller när någon försöker att ta foder ifrån denne.



Jag tycker att man skall fråga sig själv:

 

- Vad ger mig rätten att slå en annan individ?
Den enda gången du får slåss är om du är i fara för ditt liv och måste försvara dig.

 

• Varför skaffar jag mig ett djur? I detta fall häst?
• Motion?
• För att jag älskar hästar?
• Barndomsdröm?
• Verkar roligt?
• Jag vill ha någon att bestämma över?
• Jag vill tävla!

 

Denna handling kommer också någon gång slå tillbaka på dig.
Till exempel att:

 

• Hästen vill inte komma till dig.
• Den blir sur mot dig.
• Hästen kan rentav gå in i kamp med dig fysiskt. Denna kamp kan du som människa aldrig vinna. Du kommer att förlora.
• Hästen visar rädsla när du gör någon hastig gest.
• Hästen stänger av och blir okontaktbar.

 

Hästen måste få reagera: kanske fly några steg och sedan stanna upp och titta och lyssna på mig. Inte bli helt skräckslagen och fly i vår hantering. Det är en del av "ledarskapet". Hästen blir farlig, både för sig själv och för oss människor. När den flyr för livet och inte lyssnar på oss som leder eller rider eller kör hästen.

 

VÅGA

 

Att ta avstånd ifrån olika sätt som orsakar hästen smärta. Idag finns det många "snälla" metoder för att bygga upp en bra relation till hästen som bygger på förståelse mellan häst och människa. Förtroende - respekt och känsla samt KÄRLEK. Fina ord som ofta används men som man sällan ser i praktiken. Det finns inte många människor som är genuint elaka utan mycket man gör går på slentrian. En del vi gör är för att kunskapen brister. Jag kan inte nog tjata om att VI MÅSTE LYSSNA på hästen. Den är den enda att veta hur det skall kännas bra och tryggt för sin egen del.

Det är viktigt att slå hål på gamla myter att vi måste ta i för att hästen skall känna något.
I mitt yrke som hästmassör har jag fått en hel del AHA upplevelser och mycket kunskap om hur känslig hästen egentligen är. T ex där vi har skänklarna har hästen en väldigt känslig bindvävshinna med känsliga nerver. Tåls att tänka på när du använder sporrar och hårda skänklar.

Hästen känner den minsta lilla beröringen på kroppen. Tänk dig att den känner den där lilla insekten som kryper och vibrerar huden för att göra sig av med denna.

I kommande nummer kommer vi att visa hur känslig hästen är för beröring och även hur du kan påverka med blicken och en stilla rörelse i luften.

 

 


 
 
 
 
 
 

 

 

 

© 2020 ATS hästutbildningar.se

Våra bilder får inte spridas, kopieras och användas.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)