Avslappning & smidighetsövningar tillsammans med massage

Hästen är så otroligt känslig och det är så fantastiskt att höra hur elever som redan arbetar som terapeuter ifrån humansidan blir så överväldigade av hur mycket lättare det är att massera hästen. Vi får oftast en otroligt respons ifrån hästens kropp redan under uppvärmningsfasen i en behandling.

 

Lyckas vi att nå hästen mentalt så blir det så mycket lättare att rehabilitera, förebygga och nå framgångar tillsammans.

 

Avslappning och kroppsmedvetenhet arbetar vi i de allra flesta fall när det finns problem i rörelser tillsammans med massagetekniker. Vi har märkt igenom åren att det har positiv effekt för att få hästen att släppa efter i olika kroppsdelar utan att använda för mycket kraft.

 

Hästen vägleds med att komma i balans och bli smidig i alla kroppsdelar.

 

Dessa övningar är en mycket bra kombination tillsammans med massage. Vi arbetar alltså utan motstånd vilket vi märkt har högre effekt än traditionell stretch. 

Hästar är så mycket känsligare än en människa både psykiskt och fysiskt och det behövs många gånger inte mer vägvisning än att visa med vår egen kropp med små signaler för att hästen ska förstå vad vi är ute efter. 

Det är inte lätt att få hästen avslappnad då det kräver full fokus att vara ett tillsammans med hästen.

 

Hästen nedan var svår att sätta på huvudlag då han tog upp huvudet och inte ville att man rörde huvudet på honom. Här står han lugnt och avslappnat på att jag ska sätta på honom tränset. Istället för att ställa sig på tå och ta tag i mungipan för att få in bettet i munnen. Hålla fast huvudet så arbetade vi en tid med övningen ovan.

 

Vi slappnade av tillsammans och tillslut funkade detta utan något huvudlag. Be hästen att få sätta på och sa han nej så slappande vi av en stund och hade det lite mysigt en stund. Efter två månader var det inget problem men det gällde att hela tiden vara lugn och avslappnad och VÄNLIG.

 

Vi gör många ggr ett litet problem till ett STORT problem själva med att bli irriterade och tor att hästen tramsar vilket det inte gör utan det ligger alltid något bakom. Vi människor styr ofta hästen för hårt i tyglar, grimskaft, longerlina och tömmar. Där finns inget samarbete om du behöver förklara för hästen med styrka och kraftiga signaler. 

 


 

Kroppsmedvetenhet hos en häst som var stel kring bogled samt revbensbågen.

Vi har ännu inte mött en häst det inte funkar med. Det gäller att ha tålamod och lyssna vilken människa hästen väljer att kunna slappna av tillsammans med.

Viktigt att tänka på innan du stretchar hästen:

Du kan aldrig känna vad en annan individ känner så var försiktig! Vi jobbar många gånger mer med massage och avslappning med våra hästar då vi tycker det ger bra effekt på musklerna än stretching.

 

  • Stretcha aldrig en kall häst, då muskelfibrer kan slitas av.

 

  • Stretcha i ledens riktning, forcera aldrig åt fel håll.

 

  • Tänk på din egen kropp då det är viktigt att arbeta rätt.

 

Det är viktigt att veta vilka kroppsdelar du kommer åt när du stretchar. Ett exempel på vad man kommer åt vid stretching fram och upp av frambenet.

 

Frambenet framåt.. uppåt

Stretchar baksidan/flexorerna av frambenet och bog och armbågsledens muskler M. Latissimus Dorsi, M. Triceps Brachii, M. Infrapinatus och M. Deltoideus. M. Rhomboideus och M. Trapezius.

M. Serratus ventralis thoracis, M. Pectoralis ascendens, M. Pectoralis transversus.

Bukmuskel: M. Rectus abdominis

Det är inte alltid bra för muskeln/ musklerna att stretchas. Några exempel är om muskeln är i kramp, hög smärta eller om hästen har psykiska spänningar. Detta är bara några få exempel som är med här då de är lätta att känna igen. 

 

Vad händer i muskeln om det finns risk för muskelbristning:

 

Kortfattat: Muskeln skyddas av två typer av nervceller. Dessa celler går vi mer in på i basmedicinen på vår utbildning i hästmassage och friskvårdare. 

 

Cellerna ligger parallellt mellan muskelcellerna. Den ena typen skickar en varning till nervsystemet vid risk för övertänjning i muskeln.

 

Då skickar den andra typen tillbaka hur spänd muskeln är i nuläget. Är det för hög spänning och risk för muskelbristning så sänds en signal vidare som förhindrar muskeln att dra sig samman och muskeln slappnar då av. Det gör ont och vi slutar att aktivt utföra rörelsen.

 

Detta känner du säkert igen. När vi stetchar en annan individ har vi inte denna känslan. Det är vanligt att hästen i dessa situationer rycker till sig sin kroppsdel, vem hade inte gjort det... Några hästar reser sig och en del försöker komma undan innan vi påbörjar stretchingen.

 

Tvinga aldrig en häst med stretching då det är risk för skador hos häst och dig själv. 

 


 

NYHET

På utbildningen i hästmassage har vi nu beslutat att lägga in ännu mer psykologi och problemlösning samt utrustningens tillpassning. Vi ser att trots ökad kunskap hos hästmänniskor så fattas det stora bitar i just dessa ämnen. Våra elever får bl a lära sig hur de ska coacha kunden i att själva kunna se hur deras sadel ligger.

 

Exempel: En sadel som inte ligger bra och har börjat trycka på olika vävnader. Då visar vi och kunden får vara med och känna så kunden lär sig en del grund då det finns många olika tankar om hur en sadel får ligga och inte ligga. 

5 Jul 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)