HELHETEN

Helheten

När man bedömer och läser av en häst måste man se till helheten.

 

Bakom ett nervöst eller ett aggressivt beteende finns det många gånger smärta; kanske fel anpassad ridutrustning eller muskler som stramar, tarmstörning. Men tyvärr är hästar väldigt bra på att dölja sin smärta och då ofta med ett aggressiv eller ett nervöst beteende som följd.

 

Det är ett överlevnadsskäl från tiden när de var vilda, eftersom smärtan kunde medföra att hästen stöttes ur sin flock. Om en häst har smärta en längre tid blir det näst intill ohållbart både för psyke och för orken att prestera något.

Till slut kan den komma in i en likgiltighet och strunta i allt runtomkring, helt enkelt stänga av.

Den kan då betraktas som en ”hård” häst av oss människor. En del människor tror då att man måste ge mer ”tryck” på en sådan häst och blir högljudda och använder sig av hjälpmedel som i själva verket stjälper hästen istället.

 

Ibland brister det i kommunikationen och detta blir också en typ av smärta, hästen kan då bli frustrerad. En häst kan ju inte tala utan använder sig av olika signaler för att tala om när något är fel. Te x vägrar att röra sig, grinar illa vid sadling, höjer upp huvudet vid tränsning, vänder baken till när du kommer, springer iväg i hagen, hotar att sparka, bockar, stegrar vid ridning.

 

Då är det viktigt att du lyssnar på din häst och BLI INTE ARG..
Vad är det som hästen vill tala om för dig?

 

Var öppen för de förslag som hästen ber om.

 

När du väl börjar lyssna på din häst så ta uteslutningsmetoden. Plocka bort det som hästen inte gillar ett tag: sadel, tränsen, träningen, se över foderstaten: backa några steg och tänk till.

Rannsaka dig själv är du rättvis mot hästen. Är du glad, stressad, irriterad när du är tillsamman med hästen? FÖRSTÅR hästen mig.

 

Att rida och prestera och umgås tillsammans med sin häst är en dröm för många.

Ibland slår drömmen in och man kanske får eller köper en egen häst.
För många ryttare går det bra för vissa går det sämre.

En tanke: Glöm aldrig varför du en gång började umgås med hästar. Ta dem aldrig för givet. De är underbara varelser som ger så otroligt mycket tillbaka om de blir behandlade med respekt och ödmjukhet..

 

ANATOMI

 

Det är viktigt att vara något insatt i hästens anatomi och träningsfysiologi. En sak som alla hästmänniskor är duktiga på är att palpera hästens senor i benen. Vi måste bli lika duktiga på att känna igenom hela hästen hur den mår i kroppen.

 

 

 

Vi tycker det är viktigt att vara något insatt i anatomi och psykologi (kommunikation) samt utrustning och hästens matsmältningsapparat och foderstat när det gäller hästen. Oavsett vilken disciplin du och hästen utövar.

 

Även hästar som "bara" rids ut i skogen några dagar i veckan kan få muskulära problem. Ofta är det så att vi försöker kompensera dagar vi inte hunnit så mycket och kräver då för mycket av hästen. Detta i sig kommer skapa bl a muskelproblem på sikt.

Många skador och psykiska problem kan man stoppa långt innan de bryter ut om man ser de små signalerna hästen uppvisar i tidiga stadier.

 

Man kan förebygga så de aldrig uppstår med rätt träning och inlärning och foder. Utrustningen som vi sätter på hästen är en stor bov i just muskulära problem. Vi ryttare kan vara osymmetriska i kroppen och detta medför ofta att hästen får kompensera upp ryttaren felaktigt och blir då själv sned i muskulaturen.

 

KÖP AV HÄST?

 

Det finns några viktiga punkter innan man skaffar en egen häst:

o Är hästen byggd för den tränings/tävlingsform du önskar? Du måste alltid anpassa arbetet efter hästens exteriör och hästens psyke.


o Titta på individen.. osäker, rädd, känslig, sur, bra självförtroende, mindre bra självförtroende.


o Se hur den uppträder i boxen, stallgången, med sin ägare, ute i hagen, när den blir sadlad, uppsittning, ridning longering. Hur rör hästen sig? Rör hästen sig obehindrat?

 


o Titta på ögonen, öronspel, verkar hästen nöjd, orolig, aggressiv mm mm.


o Kan hästen slappna av eller har den svårt att slappna av? Uppdragen buk?


o Är hästen symmetrisk i muskulaturen? Om inte vad har hästen kompenserat?

Så skapar du en helhetsbild om hästen

 

Vad vill du uppnå med din ridning eller körning tillsammans med hästen? Vi hästägare drömmer ofta om vad VI vill uppnå som ryttare eller kusk. Det är då också viktigt att hästen får möjlighet att passa in i just den "drömmen".

 

Har hästen de förutsättningar både fysiskt och psykiskt som krävs i dina visioner. Vill hästen vara med i den drömmen?/Veronica Andrén ATS Hästutbildningar

15 Mar 2015


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)