Träning för livet
Proprioceptiv träning
Proprioception: kännedomen av den egna kroppen, dess position och rörelse.
Proprioceptionen är förmågan att kunna avgöra kroppens position och rörelse och kan delas in i tre undergrupper: Kraft, rörelse- och positionssinne
Individens uppfattning om de olika positionerna och rörelserna hos våra kroppsdelar.
Det är grunden till att vi kan röra oss fritt utan att tänka på det. Hos däggdjur kommer proprioceptiva sensationer från perifera sensoriska organ som finns i musklerna och senorna.
Nerver som kallas proprioceptorer finns i muskler, bindväv, leder, ligament och senor. Dessa förser konstant det centrala nervsystemet och hjärnan med information om positionen av en kroppsdel och förändringarna som sker där. Om en muskel sträcks på ett visst sätt eller spänningar uppstår i en sena kommer denna information omedelbart att bearbetas i det centrala nervsystemet och hjärnan för att korrigera kroppen för att så säkert som möjligt passera hindret och undvika skador.
Det är ett otroligt och viktigt verktyg som kan hjälpa häst och ryttare att nå sina styrkor.
Alla idrottare behöver en god proprioception och i synnerhet ryttare som även måste vara medvetna om hästens kropp. Ju kunnigare ryttare ju bättre kan denne underlätta för hästens rörelseapparat i olika övningar och underlag under ridningen. Hjälpa hästen i olika positioner och rörelser och vara i samspel med hästen och inte hindra hästen genom spända muskler och låsta leder.
En ryttare behöver kunna anpassa sig till hästens rörelse snabbt och spänna eller slappna av vissa muskler för att ta hänsyn till eller be om en viss reaktion från hästen. Därför kommer proprioceptiv träning att hjälpa häst och ryttare att bli mer medvetna om kroppen på sikt.
Karta över kroppen
Genom all proprioceptiv information som ständigt skickas till nervsystemet och hjärnan skapas en slags karta över kroppen i hjärnan. Om en häst gör mycket monotont och enahanda träning på samma ställe varje dag så kommer kartan över kroppen att bli mindre detaljerad i hjärnan. Eftersom ingen ny information kommer in så leder det till att nerver och nervbanor inte utvecklas och som inte överför information på ett bra sätt till varandra.
Det kan leda till en häst som inte har någon kroppskännedom och som endast har fokus på en eller några kroppsdelar. Det blir helt motsatsen till en harmonisk kropp och rörelse som vi vill ha. En kropp som ofta blir tung och klumpig och som bär sig med en sänkt rygg och ett sänkt bröstben. En häst som ofta är rak i kroppen vid longering, tömkörning och på volt. Hästen blir okänslig för sin storlek och slår ofta i saker (bommar, boxvägg, kompisen i hagen eller mig som leder hästen mm).
Eftersom nervsystemet och hjärnan inte får ny färsk information så glöms helt enkelt vissa kroppsdelar bort. Detta kan få mycket negativa konsekvenser då det är viktigt hur en häst använder sina ben. En häst som arbetas monotont får också ofta muskler som blir spända och stela och som i sin tur påverkar nervsystemet negativt.
Detta leder ofta till att en häst snubblar när den någon gång måste gå på ojämnt underlag. Vrickar eller sträcker sig eller vrider hoven felaktigt som leder till allvarliga skador då hästen inte kan anpassa kroppen inför nya underlag, övningar mm.
Flyktdjur
Hästar är i naturen bytesdjur och högsta prioritet i hästens hjärna och nervsystem är att hålla koll efter faror. Men om hjärnan inte har någon aning om hur stark, snabb eller smidig hästen är på grund av bristande proprioceptiv, information så kan detta leda till höga nivåer av stress, nervositet och ett högt flyktbeteende hos hästen.
Anledningen till denna stress är för att hästens hjärna inte litar på hästens förmåga att fly och överleva om det behövs. En oro som gnager hela tiden som även då bryter ned hästen både fysiskt och psykiskt.
När vi arbetar med en häst så ser vi framförallt till musklerna men även inlärning av kroppskännedom, förmågan att lösa ett "hinder" och nervsystemet.
Är du intresserad av att veta mer så hör gärna av dig till oss, då vi håller kurser och ämnena ingår även i vår utbildning till hästmassör och friskvårdare.