UMGÅS

Hästar som inte vill lämna hagen för att komma till oss

 

 

Jag brukar tänka på lite olika punkter när vi får frågan:

- Varför vill inte hästen komma till mig i hagen?

 

  • Har hästen precis blivit utsläppt. Då är det inte så konstigt den inte vill komma och lämna sin frihet och kompisar som den nyss fått.

 

  • Vilken sinnesstämning är du i? Går du och grubblar på något? irriterad? funderar på vad du skall laga till mat ikväll, stressad? Dessa punkter spelar stor roll för både dig och hästen då den läser av dig på långt avstånd. Är du inte som du brukar eller ofta är i obalans så kommer inte hästen vilja komma fram till dig då hästen inte kan känna någon harmoni ifrån dig.

 

  • Vad utför ni för aktiviteter tillsammans? Är det mycket press på hästen? Har du själv prestationsångest och får svårt att vara nöjd? Monoton träning? Tränar ni alltid på samma ställe? Vill hästen utföra de aktiviteter som du vill utföra? Har ni kul tillsammans?

 

  • Kan det vara så att hästen har någon utrustning som sitter galet eller är du i obalans på hästryggen?

 

  • Smärta är en stor riskfaktor då hästen inte vill samarbeta och komma till oss.

 

  •  Hästar jäklas inte utan de gör det som känns rätt för stunden! Så vill hästen inte komma till dig så finns det en anledning. Oftast är det så att kompisarna är tryggare att umgås med än att vara tillsammans med människan.

 

 

Fri vilja

 

När hästen kommer till oss i hagen av "fri vilja" så är det ett tecken på att den vill vara tillsammans med oss. Då tänker jag inte på när vi kommer med "hö kärran" eller något annat gott.

Jag tänker på när jag har grimma och grimskaft hängandes i handen och vi skall utföra någon aktivitet tillsammans. Det är en underbar känsla när hästen kommer och undrar vad ska vi nu hitta på matte/husse?

vi tillbringar en hel del i hagen med hästarna bara för att umgås. Vi står och dåsar tillsammans och kelar och kliar och går och kollar runt lite. Detta får också hästen att känna att det inte alltid är krav när människan närmar sig.

 

14 Oct 2017


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)