Tankar och erfarenheter

FÖREBYGGA BL A MUSKELPROBLEM

 

 

För att förebygga muskelproblem samt få bukt på dem när de uppstår så hjälper långt ifrån endast att massera hästen. Det är ofta som vi får:

 

Lägga om träningen och i flera fall backa några steg.

 

Se över hur hästen mår psykiskt som te x Hur mår hästen i det vardagliga livet såsom, kompisar, utevistelse samt foder.

 

Hästar är gjorda för att röra sig långsamt hela dygnet och fly i rasande fart om det skulle behövas. Ättiden är ofta ett problem då hästen är gjord för att äta långsamt och ofta. Det vanligaste problemet är att hästen får vara utan mat för långa stunder. En hungrig häst blir sur, okoncentrerad, trött eller över aktiv.

 

Hästen är ett flockdjur och mår inte bra om den inte får umgås tillsammans med andra hästar.

 

Utrustningen är viktig att se till så den passar hästen och vad gäller sadel så är det viktigt att den passar ryttaren också.

 

Tänk till varför har jag en viss utrustning och om jag måste använda den för att klara av att rida, hålla hästen vad är det då som är fel egentligen (Här tänker vi på bl a Nosremmar, inspänningar, hingstbett) Behövs den verkligen eller kan jag göra något för att bättre kommunicera med hästen.

 

 

Man blir gärna hemmablind och ibland är det en ren modefluga vad gäller utrustning. Man "luras" in i att det är så bra att använda för ditten och datten.

 

 

____________________________________

 

 

HÄSTAR SOM INTE VILL LÄMNA HAGEN

 

 

Det finns många hästägare som inte kan få gensvar ifrån hästen när de ber hästen komma in ifrån hagen. Jag tror att det kan till stor del bero på att vi brister i kommunikationen och att vi helt enkelt inte är intressanta nog att umgås med.

Det kan även bero på:

Har hästen precis blivit utsläppt. Då är det inte så konstigt att den inte vill komma och lämna sin frihet som den nyss fått.

 

Vilken sinnesstämning är du i?

 

Går du och grubblar på något? irriterad? funderar på vad du skall laga till mat ikväll, stressad?

 

Dessa punkter spelar stor roll för både dig och hästen då den läser av dig på långt avstånd. Är du inte som du brukar eller ofta är i obalans så kommer inte hästen vilja komma fram till dig då hästen inte kan känna någon harmoni ifrån dig.

 

 

Vad utför ni för aktiviteter tillsammans?

 

Är det mycket press på hästen? Har du själv prestationsångest och får svårt att vara nöjd? Monoton träning? Tränar ni alltid på samma ställe? Vill hästen utföra de aktiviteter du vill? Har ni kul tillsammans?

 

 

Kan det vara så att hästen har någon utrustning som sitter galet eller är du i balans på hästryggen?

 

Smärta är en stor riskfaktor då hästen inte vill vara samarbetsvillig.

 

Hästar jäklas inte utan de gör det som känns rätt för stunden! Så vill hästen inte komma till dig så finns det en anledning. Oftast är det att kompisarna är tryggare att umgås med än att vara tillsammans med människan.

25 Oct 2016


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)