Studera hästen
Studera hästen
Det finns många bra föreläsare och undervisare inom etologi (läran om hästens beteende) hos hästen.
Men mästaren på att visa detta är hästen själv. Så sitt i långa stunder och studera denna underbara varelse och sug in all kunskap som hästen ger dig.
När du studerar hästen med andra hästar så är detta vanliga exempel på hur hästar kommunicerar:
”Flytta på dig eller kom inte närmare” en viftning med svansen eller huvudet med lätt bakåt strukna öron.
"Klia varandra" då möts hästarna med en lägre och mer avslappnad kroppshållning och börjar sedan med läpparna och framtänderna att klia varandra.
”Gå framåt” då för ofta hästen den andra framför sig, eller för hästen framåt med att gå mot dess bog.
”Jag ger mig, du är större och starkare än mig” då tuggar hästen och sänker huvudet, backar eller flyttar sig undan dig. Detta ser vi ofta på föl som möter en större eller äldre häst.
” Försöker se och höra efter en eventuell fara” Hästen fryser till och står med högt buret huvud med hårt spetsade öron framåt för att se/höra om det är något hästen behöver fly ifrån. Ibland så sänker hästen huvudet snabbt för att sedan ta upp huvudet lika snabbt igen för att pejla in vad det är för något den fått syn på eller hör.
” Varning, fara” Hästen springer med, högt huvud och blåser ut hårt genom näsborrarna och springer” i cirklar framför sin flock. Den gör sig beredd att fly och förbereder sina flockmedlemmar för att fly i fall att.
Flockdjur
Hästar är beroende av varandra och de samarbetar med att hålla koll efter faror och varna. Söka bete och vatten, stå och slumra, klia varandra, stå svans i svans och vifta bort flyg fä.
En häst som lever ensam, kan aldrig slappna av. Det är ju aldrig någon som vaktar över den. Den blir ganska snabbt nedstämd och uttråkad.
Hästar som bråkar
Då våra tamhästar hålls innanför stängsel med en begränsad yta så kan ibland problem uppstå individer emellan som det inte hade gjort i det vilda. Vissa hästar funkar inte tillsammans och i det vilda hade de aldrig närmat sig varandra alternativt så hade en av dem blivit bortjagad.
Det är viktigt att läsa av vilka som funkar ihop och inte. Hästarna kommer annars må dåligt i längden och skapa spänning i kroppen samt så blir de trötta då de ständigt måste vara på sin vakt.
Det är också en stor skaderisk med hästar som inte gillar varandra.