Stort djur

 

Vi har under våra år som tränare fått arbeta med många olika individer av både mindre och större raser som tex nordsvensk, ardenner, fjording och halvblod. Att jag nämner just dessa är för att det är just dessa raser som vi stött på där det ofta är problem med dragkamper, svåra att stoppa och svänga, att de trycker en med bogen när man leder dem mm mm.

De är stora djur där man tror sig behöva mer styrka för att hantera. Vilket istället får fram mottrycksdjuret ännu mer.

Vi har stött på dessa problem inom alla raser som araber, Engelska fullblod, travare, islänningar, ponnyer mm också men överlag har dessa problem varit med de tyngre raserna.

De är ofta väldigt känsliga till en början och med rätt hantering ifrån början kan man slippa dessa dragkamper mm.

Det var en ganska häftig känsla när det kommer t ex en häst som inte går att stanna med ett "skarpare" bett och sätta på en sidepull och rida med sytrådar ;) att det ibland funkar så "enkelt" är naturligtvis kroppsmedvetenhet och att hästen aldrig fått tryck på de ställen där sidepullen sitter och därmed inte stängt av de känslorna :)

Ack så fel det kan bli... Ju mer styrka de lärs in med ju mer styrka får man använda och till slut, ja då vet jag knappt hur det går ihop ;)

Därför tycker jag det är viktigt att skriva artiklar om kommunikation för att man ska få dessa aha upplevelser.. Sedan är allt inte svart eller vitt då man får improvisera med olika hästar..

Framförallt är det viktigt att kommunicera och förstå varandra.

30 Dec 2016


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)