Statiskt och dynamiskt muskelarbete

Muskelarbete, dynamiskt arbete och statiskt arbete:

När musklerna arbetar dynamiskt sker det en rörelse och blir en koncentrisk kontraktion. Muskeln blir kortare och muskeln bli längre) Muskeln kan arbeta statiskt (muskeln arbetar utan att muskellängden förändrar sig när muskeln drar sig samman). När musklerna kontraheras och slappnar av får de återhämtningspauser och nytt syre och blod förs in i muskeln. Statisk muskelkontraktionen leder till kraftlöshet och på sikt problem om muskeln inte är tränad för sådant arbete.

Några exempel på när hästens kropp arbetar mer statiskt:

 

  • Dressyr i en högre form
  • När hästen åker transport - Hästen står stilla och parerar i svängar och vid stopp och vid start samt gung. Hästen vilar aldrig under en resa i transporten.
  • Vid verkning och skoning
  • För att bibehålla överlinjen "upprätt" använder sig hästen av statisk muskelkontraktion. Framförallt vid ridning.

 

 

Vid statisk kontraktion blir det ingen återhämtning och muskeln producerar mjölksyra. Då måste hästen få tre-fyra dygn för att återhämta sig då inte musklerna fått tillräckligt med syre. Det är är därför viktigt vid ridning att växla formen och om du rider med hjälptyglar så ska dessa endast användas i max 15 minuter i mitten på passet när hästen är ordentligt uppvärmd och ska göra sin bästa prestation.

Statiskt muskelarbete är ansträngande för kroppen

Vid träning är det viktigt att tänka på pauser samt byta kroppsställning emellanåt så vi inte övertränar vissa delar i kroppen. Vi kan jämföra detta med att sitta i fältsits en längre tid både på häst och låtsas sitta till häst med båda fötterna på marken.

Rider vi i lätt i traven känns det nästan som vi kan göra det i en evighet som en jämförelse med fältsits.

Vid statisk kontraktion blir det ingen återhämtning och muskeln producerar då mjölksyra med för höga surhetsgrader i musklerna som följd. Det är därför viktigt att vid ridning växla formen hos hästen.

10 Aug 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)