Sadelutprovning form hållning

Sadelutprovning 

 

Olika steg

Det handlar om hästens dagsform, hållningen och hur den ändras i olika gångarter samt hur den ändras under ryttaren och hur den ser ut efter sadelutprovningen. Vi vill ju komma så nära hästens naturliga form och rörelse som det går med utrustning samt ryttare på.

 

 

  1. Prova ut på stallgången. Här ser du vilken sadel som eventuellt kan passa och som kan vara av intresse att prova under ridning.

 

  1. Ryttaren ska sitta korrekt och känna ett bra stöd i sadeln. Hästen ska varken köra upp eller ned huvud och hals. En del hästar kan börja att "stretcha ut och ned halsen hela tiden för att komma undan trycket och det är många som luras av detta och tror att hästen söker sig ned och fram. Hästens första steg (3-5 ) med sadeln och ryttaren är mycket viktiga att betrakta då det oftast visar sig då om det inte känns bra.

  2.  

        

  1. Hur ser allting ut efter ridningen: Svett, stöv, hästens hållning och ansiktsuttryck. Hur känner ryttaren sig i kroppen: Trött i musklerna? Stel eller som vanligt?

 

De flesta hästar som kommer igång och jobbar höjer upp ryggen. En sadel som då legat bra på stallgången hamnar i detta fallet med vikten framåt istället för rak. En del hästar som arbetar ordentligt under sig och lyfter upp framdelen, kan få sadeln att hamna i bakvikt. Båda avvikande formerna är skadliga i längden.

 

Sadeln måste följa hästens rygglinje, detta får man aldrig slarva med eller se mellan fingrarna. Hästen går ALLTID först!

 

11 Jul 2020


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)