SADEL TILLPASSNING

Hästen, ryttaren & Sadeln

 
Hur viktigt är det med en sadel som passar? Kan hästen prestera med en sadel som inte passar? Hur viktigt är en rätt tillpassad sadel för ryttaren?
 
Om vi går till hur hästens kropp fungerar så är det ganska likt människans kropp. Det som skiljer stort är att hästen inte har ett nyckelben som håller samman frambenen intill kroppen.
 
Det som också skiljer oss åt är att hästens bär på ett stort huvud och en lång hals en bra bit ifrån bålen. Hästen har också rätt så smala ben till den stora kroppen som dessa ska bär på.
 
Muskler: Musklerna är i behov av blod samt syretillförsel för att kunna dra ihop sig och för att kunna slappna av. Musklerna behöver näring och aktivitet och vila för att utvecklas. Musklerna spelar en mycket viktig roll för att hålla uppe hals och huvud samt att hålla ihop bogbladen intill kroppen.
 
Då flera muskler samarbetar med att föra upp och ned hals och huvud och med att föra fram, upp och bak bogblad så blir det lättare att förstå att dessa inte får lov att hämmas av en ryttare, sadel eller sadelgjord mm.
 
Bäckenet och lumbosakralleden, leden mellan sista ländkotan och första korskotan måste kunna arbeta utan någon större belastning.
 
Vi är idag upplysta om att en sadel inte får störa bogbladet och att sadeln/ryttarens tyngd inte får hamna bakom sista bröstkota där hästen inte är byggd att bära vikt. en häst som får vikt bak mot ländkotorna börjar att använda: Hamstrings och kors, buk och bäckenmuskulaturen felaktigt.
Musklerna blir snabbt spända och förkortade då dessa försöker hålla upp rörelseapparaten i sitt naturliga läge. Dessa muskler måste vara elastiska och starka för att hästen ska kunna "sätta" under sig ordentligt samt hålla uppe ryttaren.
 
Det är ganska lätt att redan på stallgången att avgöra om sadeln skulle kunna hämma bogbladets rörelse och man ser direkt om den skulle hamna bakom sista bröstkotan.
 
MEN en häst som står på stallgången och som sedan kommer i rörelse ändrar sig och får då en helt annan form i kroppen. Rörelser som skritt, trav, galopp, hoppning samt olika teknikrörelser som får igång hela hästens muskler, leder, skelett är långt ifrån samma häst som står stilla på stallgången.
 
Hur viktigt är det med en sadel som passar hästen och ryrttaren?
 
Jo, det är mycket viktigt för att hästen ska kunna jobba så likt sin rörelse som den har utan utrustning som möjligt. Helt hundra gör den inte det för det är omöjligt då ryttaren och utrustningen alltid påverkar hästen kropp. Men med utrustning som passar både häst och ryttare så blir det mycket lättare för hästen att arbeta. Sadeln är också ett hjälpmedel för oss ryttare när den väl passar oss.
 
Passar inte sadeln ryttaren så börjar vi också kompensera för att sitta bättre. Stå på tå, sitta i framvikt, stolsits och flyttar oss ideligen för att sitta bättre i sadeln. Då vi "försöker" komma tillrätta med vår kropp så påverkar det hästen direkt. Hästen måste då börja kompensera vår tyngd och obalans. Sedan är den onda cirkeln igång.. Hönan eller ägget.
 
Kan hästen prestera med en sadel som inte passar och om en ryttare sitter i obalans?
 
Här vill jag svar med ett bestämt NEJ!
MEN tyvärr så kan hästen göra det för att människan inte ger hästen något val!
Det finns hästar som presterar på högre nivåer trots att det inte känns hundra. Så att säga att hästar inte presterat om de inte mår bra till 100% är en ren och skär lögn då vi sett detta i många olika sammanhang.
- Hur funkar det när en person "går in i väggen?
- Trots värk så kan jag utföra en held del.. Hur, jo för jag struntar i att lyssna på kroppen. Men jag kan också gå och vila mig en stund och ta det en annan dag.
När hästen säger ifrån att det känns obehagligt, Smärta (som inte behöver vara så hög) orken är slut mm.
Då får vi ofta höra att hästen blivit ostadig, lat, tramsar.. yada..yada..yada..
Om vi lyssnar på hästen så berättar den många gånger vad den tycker men vi slår "dövörat" till. Alltför ofta för att inte säga alltid så slutar detta med skador som uppkommer på sikt.
 
Skador som:
 
Ömmande muskler
Muskel atrofi som tyvärr inte är något ovanligt att man ser.
Svullnader
Muskler som är spända för att de ska upprätthålla en obalanserad ryttare eller sadel som ligger i obalans.
 
Slitna leder och senor som uppkommer för att hästen måste kompensera ryttaren och sadeln.
Brosk som nöts ned vid revbensbågen och bogbladet.
 
Muskler som hamnar i kramp: Tänk dig att du måste gå med en tung ryggsäck som kanar hit och dit i någon timme flera dagar i veckan. Lägg till att du joggar och går i trappor på detta. Du kommer att kompensera med dina höfter, axlar, armar, bukmuskler mm. Tillslut så kommer musklerna i kramp och vi sitter och jämrar oss om stela nackmuskler och försöker stretcha ut dessa så ofta vi kan. Masserar vår nacke och ländrygg när vi blir trötta i kroppen och bak i musklerna i våra lår blir tunga och spända framförallt om vi går i backar och trappor.
 
Efter ett tag när du ser den där tunga ryggsäcken. Så kommer du grimasera och göra allt för att slippa se den igen. Likaså gör hästen med sadeln men den kan inte bestämma själv. Så antingen så försöker hästen att stänga av känslan eller får "olater" som att vägra gå, bocka, steppa omkring på stallgången, gå iväg i hagen när ryttaren kommer osv.. osv.
 
Nervsystemet kan bli påverkat av muskler som är svullna eller har varit svullna. Detta sker tyvärr ofta då en sadel sitter illa. Sadeln "täpper" då till flödet och signalerna via nervsystemet blir trögare i den kemiska reaktionen.
 
Detta blir då ofta ett resultat av en häst som börjar snubbla eller en häst som trampar fel. Hästen blir plötsligt skygg för saker den inte varit tidigare då signalerna till hjärnan går trögt.
 
Hästen blir snabbt öm i rygg, bröst och korsmuskulaturen vid illasittande sadel. Ta för vana att palpera/känna igenom din hästs kropp dagligen och inte bara benen. På så vis lär vi oss känna negativa avvikelser snabbt och vi kan snabbare ta bort problem som ställer till detta./  Veronica & Rikard Andrèn
(c) ATS HÄSTUTBILDNINGAR
2016
12 Dec 2016


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)