Sadel, sadeltvång

Några anledningar till att hästen uppvisar sadeltvång:

 

 

Det har visat sig att en större procent hästar med uppvisat sadeltvång har tarmstörningar som magsår.

 

En illa sittande utrustning kan ställa till med både smärta, obehag och ångest. Så det är viktigt att sadel, sadelgjord och att ryttaren sitter bra i sadeln för att inte skapa obehag hos hästen. 

Det är viktigt att känna så att sadelgjorden inte ligger med för högt tryck över sternum/bröstbenet och att sadelgjorden inte hamnar bakom sternum för då blir det högt tryck över endast mjukdelar.

Huden:

 

När man sedan sadlar så är det jätteviktigt att se så huden bakom armbågsleden inte blir stram och klämd av sadelgjorden. För att motverka detta så kan man ta frambenet och försiktigt dra det något framåt/uppåt likt stretchingövningen när man har ett böjt framben och för det uppåt men då istället för det mer framåt.

 

Då lossar huden och för fram så hästen får god rörelse i huden.

 

Lite i taget:

 

Sadelgjorden dras åt med ett hål i taget och där i mellan andas en stund. Gärna promenera lite med hästen innan den spänns åt de sista hålen. Då får hästen tid att smälta att gjorden dras åt.

 

Sadeltvång är ett större obehag för hästen än vad många tror. Många får klaustrofobi och har ofta varit med om något de tyckt var otäckt som exempel en hårt åtdragen sadelgjord, en ryttare som har på något vis hoppat upp och dunsat i sadeln

 

Nerver:

 

En del hästar med tunnare hud har mer ytliga nerver under bröst och buk och dessa blir lätt därför blir klämda när man spänner sadelgjorden. 

 


 

Våra elever lär sig olika metoder för att hjälpa hästen känna mindre obehag inför sadeling samt uppsittning. Dessa metoder coachar vi hästaägaren ute på behandling så denne kan hjälpa hästen vidare i vardagen. 

 

Det handlar om både fysiska och psykiska metoder för att underlätta för hästen.

 

Ett sadeltvång försvinner aldrig till 100 procent men man kan minska obehaget så hästen inte uppvisar större symtom. 💝

 

20 Apr 2023


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)