Rörelse

Hästar måste vara i rörelse under den största delen av dygnet för att må bra.

 

Matsmältningsapparaten är i stort behov av muskelrörelse då detta är komplicerat med vikta tarmar och som hos hästen väger väldigt mycket. Ca 150 kg hos ett halvblod.

Lymfsystemet har ingen muskel som pumpar runt vätskan som blodet. Därför är det viktigt med rörelse så musklerna i kroppen hjälper till att föra runt lymfvätskan tillsammans med extremiteterna.

Försämrat flöde i lymfsystemet leder till svullnader, minskad rörlighet och ökade mängder av vävnadsvätska i muskulaturen. Uppsvällda ben hos hästen beror ofta på att hästen står för mycket i stillhet/box. Sämre cirkulation i lymfsystemet påverkar alltid immunförsvaret som då försvagas och hästen blir känsligare för infektioner.

 

Som hästmassör så masserar man aldrig nedåt så slagg stannar i nedre delen av extremiteterna utan uppåt mot kroppen i cirkulerande rörelser. På så vis hjälper vi kroppen att föra ut slagg ur kroppen istället för att stanna av och det blir svullnader i benen.

 

Hästar som står mycket i stillhet och tränas hårt drar oftare på sig skador än de som får röra på sig i sakta mat flera timmar om dygnet.

 

De som är ute mer i större hagar får en bra grundkondition och ökad cirkulation i kroppen, starkare hovar men det är naturligtvis också beroende på underlaget och årstider.

Under vår utbildning till:
Hästmassör och friskvårdare (ATS hästutbildningar) 
så fördjupar vi oss i hästens system och hästens naturliga sätt att leva. När hästen hålls tam går vi ifrån det naturliga en hel del.

Men det finns mycket som vi kan göra för att behålla så mycket av hästens behov som möjligt./Veronica & Rikard Andrén

11 Mar 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)