Psykologi
Vi har lagt in psykologi i vår utbildning då detta är något som ofta ställer till muskelproblem.
Massage är en mycket bra behandling men den räcker inte om hästen mår dåligt psykiskt. Vi har arbetat fram avslappningsmetoder samt läser hästen och har lyft in denna kunskap i utbildningen för att kunna hjälpa hästen i vardagen. Även hjälpa ägaren med att kunna se olika problem i tid när det gäller den psykiska biten.
En åtgärd kan vara kroppskontakt
Beröring är livsviktigt för alla flockdjur.
Hästen behöver kroppskontakten, med andra hästar som att klia varandra, och att busa runt lite i hagen. Det är inte svårare att tänka sig in i detta om du jämför med dig själv. Tänk om du inte fått träffa andra människor, vi är också flockdjur. Inga kramar, ingen som lyssnar eller att lyssna på. Ingen människa att få goda råd av mm, mm.
Det hade inte varit så roligt i längden, eller hur? Vi hade också börjat må väldigt dåligt efter ett tag.
Olater? Beteendestörningar aggressiva beteenden och nervösa beteenden?
Varför uppstår dessa beteende?
När hästen inte mår bra så kan den utveckla olika beteende som t ex boxvandrande, vävning, krubbitning. Det är felaktig att benämna dessa beteenden som olater. Dessa beteenden faller under kategorin stereotypa överslagshandlingar. Därför att det är inget som hästen väljer att göra.
Det är ett beteende som döljer andra problem som är både psykiska och fysiska. Liknande när vi människor vankar av och an av oro.. Vi biter på naglarna, snurrar håret, hetsäter mm.
Stereotypa beteende upprepas om och om igen och leder inte till något. Dessa beteenden finns inte hos djur som lever i vilt tillstånd. Beteendena har funnits under en längre tid hos den tämjda hästen. De vanligaste stereotypierna är krubbitning och vävning, luftsnappning och boxvandring. En del hästar pressar upp baken i en hörna. Vissa hästar står och skrapar om och om igen med en framhov. Vissa hästar biter sig i bringan (ser vi allt för ofta i tävlingsstallar). Hästen får en stor mängd kraftfoder, tränas hårt och står mycket på box. Detta ställer till stora probelm i kroppen och knoppen som inte är försvarbart när det gäller hästens liv./Veronica & Rikard Andrèn