Passar din sadel dig?

Allt för många ryttare sitter i en sadel som hämmar kroppen för att harmoniskt och smidigt kunna följa hästens rörelser.

Vi går igenom detta på vår utbildning och här kommer ett exempel på hur en ryttare som sitter felaktigt kan skapa problem hos hästen:

Ryttaren som sitter i en för bred och lång sadel

 

Ryttaren håller då ofta balansen i händer samt armar. Ryttaren för samman armarna och bröstmusklerna komprimeras. Ryttaren kniper då med sina lår och knän för att försöka sitta stilla i sadeln. Underskänkeln skjuts bakåt och sittbenen lämnar sitsen. Ryttaren skjuter då ofta in hakan för att undvika att tippa framåt.

 

Konsekvens

 

Hästen blir negativt påverkad i musklerna kring M.  Latissimus dorsi , M. Longissimus dorsi, (rygg)

M. Serratus dorsalis (bog) samt M. Iliocostalis (rygg, revben) och M. Iliopsas (Bäcken och lumbosakralled) och M. Sartorius och M. Gracilis. (Höftböjare, insida lår)

Kedjegång: Bogleden muskulatur får kämpa extra för att inte "tappa ner" bogbladet. Hästens kämpar för att hålla upp framdelen och hållning i bålen. I sin tur påverkar detta ganska snabbt  musklerna som rör karpalleden och kotleden. Blir dessa negativt påverkade under en lägre tid drabbas bindväven runt karpalleden som håller senorna på plats negativt med att förtjockas och bli ”torr”

 

Gaffelbandet samt djupa böjsenan tar stryk och därmed finns ökad risk för genomtramp av kotan.

 

Kotledsinflammationer kan uppstå som en negativ effekt.

24 Mar 2023


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)