Olater?

Olater? Beteendestörningar aggressiva beteenden och nervösa beteenden?

 

Varför uppstår dessa beteende?

 

När hästen inte mår bra så kan den utveckla olika beteende som t ex boxvandrande, vävning, krubbitning. Det är felaktig att benämna dessa beteenden som olater. Dessa beteenden faller under kategorin stereotypa överslagshandlingar. Därför att det är inget som hästen väljer att göra. 

 

Det är ett beteende som döljer andra problem som är både psykiska och fysiska. Liknande när vi människor vankar av och an av oro.. Vi biter på naglarna, snurrar håret, hetsäter mm.

 

Stereotypa beteende upprepas om och om igen och leder inte till något. Dessa beteenden finns inte hos djur som lever i vilt tillstånd. Beteendena har funnits under en längre tid hos den tämjda hästen. De vanligaste stereotypierna är krubbitning och vävning, luftsnappning och boxvandring. En del hästar pressar upp baken i en hörna. Vissa hästar biter sig i bringan (ser vi allt för ofta i galoppstallar).

Vissa hästar står och skrapar om och om igen med en framhov. 

 

Man delar in hästarnas beteendestörningar i två huvudgrupper: rörelserelaterade då hästen använder sig av t ex vävning, boxvandring och de orala då hästen använder sig av munnen såsom luftsnappning eller krubbitning. Även om man ändrar och förbättrar hästens livssituation så finns dessa beteende kvar hos hästen. De uppstår gärna när hästen kommer i en liknande situation då dessa uppstod. 

De kan även komma då hästen är "sysslolös" t ex när grovfodret är uppätet.

 

Det man kan göra är att försöka hjälpa hästen ur dessa situationer så fort som möjligt med t ex:

Mycket utevistelse i hagar där den kan röra sig mycket. Hästen har ett ganska stort rörelsebehov i långsamt tempo för att må bra psykiskt samt att hålla igång hela matsmältningssystemet.


En trygg flock att vistas i så den får beröring vilket är livsviktigt för flockdjur: såsom att klia varandra, vispa bort flugor ifrån varandra, bli vakad över vid vila, busa med andra likvärdiga kompisar.

 

 

Grovfoder som täcker behovet av att tugga, pyssla och leta och undersöka. Lägg gärna ut många mindre grovfoder högar så hästen måste "leta" och röra sig mellan maten. Detta är då mer naturligt då de är gjorda för att röra på sig mellan "maten". Det är egentligen onaturligt för dem att få maten serverad men det kan vi ju aldrig komma ifrån. Men då finns det alternativ som att lägga ut dessa små högar.

26 Aug 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)