Obehag och stänger ner

Häst som stänger av: 

 

Är ofta missförstådd eller behandlad på ett oetiskt sätt.

Hästen mår dåligt i längden och kan hästen hålla all kaos som den upplever inom sig.

Öronen är spända och ögonen är ”lugna” och ibland halvslutna men med ett vant öga så ser man oron igenom korta sekunder

Munnen hålls ofta sluten och spänd.

I huvudet existerar endast flykt men när det inte går så flyr hästen IN istället. 

Nackens muskler hårda och efter en tid blir de svullna och hästen får huvudvärk. Svullna muskler tyder på att hästen kan mått dåligt och varit orolig en längre tid. 

Hästen förväntar sig något obehagligt och intar ett försvar med att bli introvert. 

 

För mig är det en lång process med att lära känna hästen och det är som med människor att man umgås, samtalar och berättar för varandra om vad man tycker om och inte. Vad har man för erfarenheter och vad har jag inte stött på någon gång?

 

Eftersom hästen inte kan prata så får vi istället vara snabba att läsa av signaler som hästen kommunicerar med. Ögon, öron, ansiktsutryck, kroppen, svansen, benen.. Hästen talar om hur den vill ha det. Det finns hästar som stänger av sitt naturliga beteende när den inte kan kommunicera med människan.

 

Detta kan ske om: Hästen gång på gång har tvingats att utföra saker den inte gillar med tvång. Blir bestraffad när hästen "sätter sig" på tvären för att försöka förklara för oss att - det där känns inte bra för mig. Har smärtor och inte längre orkar "säga emot" trots försök flera gånger. Då kan man få en häst som helt stänger av för att klara av livet. En sådan häst ses ofta som tråkig, hård och/eller lat.

3 May 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)