Muskelskador

Undvik överbelastning i musklerna:

Faran för överbelastning i muskeln ökar när man tränar ensidigt, Statisk träning utan tillräckligt med vila emellan den intensivare träningen i passen. Vid träning bryts muskeln ner och vid vila byggs muskeln upp. Den vanligaste känslan av för hård ansträngning är träningsvärk.

 

När muskeln blir trött drar den sig samman för att skydda sig och drar alla sina medhjälpare med. Alla musklerna blir då ansträngda och tillslut får annan vävnad ta vidd för att hålla uppe lederna och då kommer skadorna ganska snabbt på löpande band.  

 

Tänk dig att du ska jogga ca 1 km och där är din gräns. Fortsätt spring 500 m till utan att vila. Gör det dessutom med en ryggsäck med ca 5 ilos tyngd den sista biten. Känns inget vidare i benen, fötterna och resten av kroppen.

 

 

Utrustning som inte sitter bra på hästen

 

En obalanserar ryttare.

 

Uppvärmning!

 

Uppvärmningen ska förbereda hästen på de övningar som hör till i träningspasset. 

Ansträngd muskulatur som rör höftled och knäled pga för höga farter i för långa stunder.

 

Träna upp balans och stabilitet på hästen för att minska skador. Detta gör du med att i sakta mak "utsätta" hästen för olika övningar som te x kuperad terräng, bomövningar för hand. Låt hästen får röra sig och balansera upp sig utan att du håller i för mycket i linan. Ifrån marken kan man jobba med sidepass, skänkelvikning, rollback, ryggning. 

 

På så sätt så jobbar hästen upp musklerna som måste vara starka och smidiga utan någon belastning ifrån ryttaren. När hästen kan övningarna ifrån marken introducerar vi det i ridningen. Hästen förstår oftast snabbt vad vi ber om samt har muskelminne och kroppskännedom ifrån övningarna på marken. Att tänka långsiktigt ger en hållbarare häst./ Veronica Andrèn

13 Aug 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)