Muskellära

Det är viktigt att vara insatt i anatomi och hästens hela kropp för att kunna träna på ett hållbart och klokt vis.

 

Exempel på kunskap i muskelarbete:

 

Statiskt muskelarbete är ansträngande för kroppen.

 

Vid träning är det viktigt att tänka på pauser samt byta kroppsställning emellanåt så vi inte övertränar vissa delar i kroppen. Vi kan jämföra detta med att sitta i fältsits en längre tid både på häst och låtsas sitta till häst med båda fötterna på marken.

Rider vi i lätt i traven känns det nästan som vi kan göra det i en evighet som en jämförelse med fältsits.

Om hästen arbetas för långa stunder med statisk kontraktion får inte muskeln någon återhämtning. Muskeln producerar då mjölksyra med för höga surhetsgrader i musklerna som följd.. Det är därför viktigt att vid ridning växla formen hos hästen.

 

Ifall hästen rids för hårt till exempel ett träningspass i dressyr som pågår alldeles för lång tid mot vad hästen är van vid. Då kan vi se hur hästens huvud och hals börjar att hänga i händerna på ryttaren. Hästen börjar också att arbeta felaktigt med halsen och för den mer ifrån sida till sida för att orka föra fram frambenen när den blir trött.

 

Några exempel på när hästens kropp arbetar mer statiskt:

 

• Dressyr i en högre form
• Transport åkning- Hästen står stilla och parerar i svängar och vid stopp och vid start samt gung. Hästen vilar aldrig under en resa i transporten.
• Vid verkning och skoning
• För att bibehålla överlinjen "upprätt" använder sig hästen av statisk muskelkontraktion. Framförallt vid ridning. Då aktiveras i huvudsak:

Buk och bäckenmuskulatur samt djup ryggmuskulatur.

Vi går in på djupet i detta, under vår utbildning till hästmassör och friskvårdare.

10 Aug 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)