Muskelkedjor

Muskelkedjor Stress, psykiska besvär mm

Det är viktigt att vara mycket kunnig vad gäller muskulaturen hos hästen som hästmassör. Var muskeln fäster och vad den utför för rörelse samt vilka muskler som utför en rörelse tillsammans. Det är aldrig endast en muskel som utför en rörelse utan de arbetar i kedjor.

När hästen får muskelproblem så beror det sällan på muskeln som vi som massörer känner smärta och stelhet i utan det beror för det mesta på att hästen kompenserar pga ett annat ställe i kroppen som är negativt påverkat.

Hästen kompenserar olika problem på olika sätt och det lägger vi stor vikt på i utbildningen till hästmassör.

 

Det kan vara bl a

Psykiska besvär som stress och obehag:

När hästen är stressad av olika anledningar så produceras hormoner i hästens kropp som får musklerna att dra sig samman. Hos oss människor sker precis samma sak. En häst som blir stressad ofta får problem i musklerna som smärta, spänning samt förtvining.

 

Då jag och Rikard arbetade som mest med problemlösning (2004-2011) med hästar som fått problem av olika anledningar så såg vi ganska ofta hur kroppen signalerade på hjälp..

 

Många gånger märker inte människan problemen förrän de blivit fysiska hos hästen men då hästen istället mått väldigt dåligt psykiskt under en längre tid.

 

Det är viktigt att kunna läsa av hästen då en "lugn" häst utifrån sett kanske mår fruktansvärt dåligt inuti.

 

Fler problem som kan ställa till det i musklerna

 

Tarmstörningar
Hormoner
Hovar
Benställning
Utrustning
Ryttaren
Överträning
Foder
Hästens vardag

 

Vi tittar på hur hästen väljer att lägga sin kroppsvikt och tyngdpunkt/balans. Hur hästen väljer att stå med benen som ofta visar ifall det finns problem i musklerna kring lederna hela vägen upp till ryggen.

 

När man lär sig att se hur hästen "pratar" med kroppen alltså kroppshållningen och signaler så är det lättare att komma fram till vad det kan bero på vad gäller den muskulära biten.

Veronica & Rikard Andrèn

5 Apr 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)