Muskelkramp - musculus distentio. Muskelbristning

Muskelkramp kan komma plötsligt och en hastig muskelkramp innebär att en muskel drar ihop sig och gör ont. Muskeln blir hård och spänd en stund och ofta släpper det efter en stund. En kramp kan också komma efter en längre tid då kroppen utsatts för hårt arbete eller en muskel som fått arbeta felaktigt och drar då sig samman för att skydda sig så den ej går av.

Kramp i M, Triceps Brachii caput longum samt M. Infra spinatus och M. Deltoideus och M. Teres major

 

Syreriktblod kan inte strömma till in igenom muskeln. Efter ett tag så blir muskeln trött och svag. Det uppstår efter en tid atrofi och muskeln kommer ej att kunna utföra någon rörelse.

  • Ett slag, spark mot muskeln. Ett hastigt stopp i hagen eller en häst som går omkull

 

  • Hästen har tränas fel.: Te x överböjning i nacken, huvudet i vädret, övertränats, för mjukt underlag i en för lång period, plötslig träning på hårt underlag.

 

  • En fel tillpassad utrustning te x: inspänningstyglar, sned sadel, för trång sadel, bett som ej passar, svanskappan ger ofta spänningar vid svansroten.

 

  • Hästen värms upp och ner slarvigt och alldeles för kort tid.

 

  • Hästen mår dåligt psykiskt och går och spänner sig. Muskeln blir stel och sedan vid träning är det vanligare med små bristningar när muskeln blir trött. Denna punkt glöms ofta bort.

På vår utbildning lär eleven sig att upptäcka dessa problem och kan hjälpa hästen både förebyggande och mer akut. 

7 May 2022


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)