M. Trapezius

Om mankens muskler blir negativt påverkade av utrustning som vi ofta använder.

 

Trapezius: Den främre delen framför bogbladet kallas halsdelen som utgår ifrån nackbandet och fäster på benkammen på scapula och på bogens fascia. Den bakre delen: bröstdelen utgår ifrån ligamentum supraspinale och fäster på benkammen på bogbladet.

 

Funktion: för bogbladet fram och upp och bakåt och upp.. och har då också med frambenens rörelse fram och bak att göra.

 

Rhomboideus:  Muskeln under M. Trapezius. Uppdelad i en hals och en bröstdel: fästen: nackbandet och av bogbladsbrosket och bogbladet, Ligamentum Supraspinale och  Scapula insida och brosk.

 

 

 

Det är viktigt att dessa två muskler är fria att utföra sina funktioner annars kommer inte hästen kunna utföra fria och harmoniska rörelser. Musklerna som samarbetar med dessa kommer att anstränas för att klara av sin uppgift och efter ett tag så får hästen problem i dessa också.

 

Om vi rider i en sadel, eller använder en tömkörningsgjord eller en sele som trycker på bröstdelen så blir följderna en förtvinad M. Trapezius pars thoracis/bröstdelen till en början blir det hög smärta och mycket spända strängar i muskeln.  

 

Det blir en svullen eller överbyggd M. Trapezius halsdel som får ta en stor del av kompensationen tillsammans med M Rhomboideus och 8. M. Longissimus dorsi och M. Spinalis. 7. och M. Serratus ventralis samt M. Latissimus Dorsi 9.

 

 

Rörelsen i framdelen blir ofta springig, stötig, kort och istället för att ta sig framåt blir rörelsen mer uppåt istället. Hästen tar kortare kliv bak för att de inte får plats att komma under ordentligt pga av frambenen. Hästen blir efter en tid spänd och öm i bäcken och korsmuskulaturen och ömhet och spändheten kryper också snart vidare ner i vad och bakbensmuskulaturen då hästen kompenserar framdelen.

Då är vi inne i en ond cirkel och var det har börjat.. Hönan eller ägget!

 

 

Veronica Andrèn ATS hästutbildningar

14 Jun 2018


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)