Kunskap i hästens etologi

Vi utför olika saker idag som absolut inte är bra för hästen som te x.

 

  • Vi ställer dem i box alldeles för många timmar.
  • Vi ger hästarna för mycket kraftfoder och för lite grovfoder.
  • Använder för mycket utrustning.
  • Sätter på dem utrustning som inte sitter bra.
  • Sätter på hästarna täcken i tid och otid och hämmar deras rörelsemönster med dessa. Det är inte ovanligt att hästarna blir för varma och söker upp en plats med mer vind för att svalka sig.
  • Vi tränar dem felaktigt och ibland alldeles för hårt.

 

En häst som inte får vara ute tillräckligt samt inte har tillräcklig stor yta att röra sig på kan få ett utökat flyktbeteende. Då hästen inte får aktivera sin kropp och hjärna så börjar hästen må dåligt. Hästen kan då reagera med att bli nervös och då tror vi att den har för mycket energi och då tar en del och longerar hästen runt flera varv för att den ska springa av sig. Detta hjälper bara för en liten stund och nästa gång man ska rida så blir det mer och mer stress istället.

 

En häst som inte får tillräcklig utevistelse med sina hästkompisar kan ibland bli rädd för sådant den inte borde bli rädd för. Hästen överreagerar med att fly och då oftast med att kasta sig ordentligt åt sidorna eller sticka iväg i rasande fart. En häst har ett stort behov av att reagera för olika saker och "leker" med att galoppera i hagen och bocka mm. Deras flykt är ganska rotad och hos vissa hästar mer än andra. Hästen är den individ den är men man kan minska en del på deras flyktbeteende med att ge dem ordentlig utevistelse och utföra miljöträning då och då.

 

Att kunna se och känna till hästens behov och utgå ifrån vad den är och inte förmänskliga hästen. Det räknas som ett gott horsemanship.

 

Säker häst?

 

För att hästen ska bli en tryggare individ ibland människor och som är "trevlig att hantera" Är det en del punkter som är viktiga i hästens start i livet och även framåt.

 

  • Första tiden i livet är mamman/stoet allra viktigast. Det är hon som står för fölets ”lära” .

 

  • Det är mycket viktigt att hästen får möta vänliga människor och hästar. Flocken: att det är en väl fungerande flock är viktigt för att känna sig trygg och säker.

  • Möta människor som lär in med långsamma (beroende på individen), respektfullt och trygga samt tålmodiga och roliga stimulerande metoder..

 

  • Att få en så stimulans rik miljö som möjligt. Utföra social träning & miljöträning

 

 Viktigt att hästen får möta vänliga människor

 

HELHETEN

Vi börjar med hur vi ska se till helheten när man bedömer en häst måste man se till helheten.

Det är viktigt att se individen bakom ett nervöst eller ett aggressivt beteende. Det finns många gånger smärta; kanske fel anpassad ridutrustning eller muskler som stramar, tarmstörning. Jag som ryttare är hård i handen, obalanserad, sned?

Tyvärr är hästar väldigt bra på att dölja sin smärta och då ofta med ett aggressiv eller ett nervöst beteende som följd. Det är ett överlevnadsskäl från tiden när de var vilda, eftersom smärtan kunde medföra att hästen stöttes ur sin flock. Om en häst har smärta en längre tid blir det näst intill ohållbart både för psyke och för orken att prestera något.

Till slut kan den komma in i en likgiltighet och strunta i allt runtomkring, helt enkelt stänga av.

Den kan då betraktas som en ”hård” häst av oss människor. En del människor tror då att man måste ge mer ”tryck” på en sådan häst och blir högljudda och använder sig av hjälpmedel som i själva verket stjälper hästen istället.

Ibland brister det i kommunikationen mellan hästen och människan kan då bli frustrerad. En häst kan ju inte tala utan använder sig av olika signaler för att tala om när något är fel. Te x vägrar att röra sig, grinar illa vid sadling, höjer upp huvudet vid tränsning, vänder baken till när du kommer, springer iväg i hagen, hotar att sparka, bockar, stegrar vid ridning.

Då är det viktigt att du lyssnar på din häst och BLI INTE ARG.. Vad är det som hästen vill tala om för dig? Var öppen för de förslag som hästen ber om. När du väl börjar lyssna på din häst så ta uteslutningsmetoden. Plocka bort det som hästen inte gillar ett tag: sadel, tränsen, träningen, se över foderstaten: backa några steg och tänk till.

Rannsaka dig själv är du rättvis mot hästen. Är du glad, stressad, irriterad när du är tillsamman med hästen? FÖRSTÅR hästen mig. Att rida och prestera och umgås tillsammans med sin häst är en dröm för många. Ibland slår drömmen in och man kanske får eller köper en egen häst. För många ryttare går det bra för vissa går det sämre.

En tanke: Glöm aldrig varför du en gång började umgås med hästar. Ta dem aldrig för givet. De är underbara varelser som ger så otroligt mycket tillbaka om de blir behandlade med respekt och ödmjukhet./Veronica Andrèn

14 Sep 2020


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)