Kommunicera med hästen

Kommunikation mellan hästarna är något vi kan och ska vi ta till oss om vi äger eller vistas ofta bland hästar. 

 

 

Det är faktiskt ganska enkelt att härma hästarnas kroppsspråk om vi vågar leka lite med våra egna rörelser. Vi måste också vara införstådda med att det ofta räcker med en liten signal med vår kropp.  Ingen STRESS.

 

Studerar vi hästarna ofta när de är i hagen med sina kompisar så lär vi oss att se hur de samspråkar. Vi måste naturligtvis lägga ner mycket tid på att studera och lära vår kropp och det som är så fantastiskt är att det INTE behövs så stora rörelser och signaler. Vi låtsas att deras bogblad blir våra axlar och deras höfter blir våra höfter och våra armar och ben blir deras ben och svans. Hästarna tittar hela tiden på vår hållning och lyssnar in våra andetag.

 

Därför är det viktigt att vi är i nuet när vi hanterar hästarna. Att läsa av och förstå en häst är några av de viktigaste grundkunskaperna vi ska kunna för att hantera hästar. Eftersom hästar är flyktdjur så reagerar de blixtsnabbt och kan då bli farliga för sin omgivning och sig själv. 

 

Kommunicerar vi med hästen i en genuin tvåvägskommunikation så kan vi förebygga farliga händelser som att bli omkullsprungna, tappa hästen, bli sparkade mm.

Det är tyvärr inte alltid det går att stoppa en olycka då en del hästar reagerar på olika sätt men vi kan ju i alla fall göra allt vad vi kan för att undvika att det händer. Jag skrev att vi ska härma hästarnas kroppsspråk. När vi gör detta är det viktigt att vi vet vad vi säger och att vi står för vad vi säger. Här får vi verkligen tänka svart eller vitt och inga gråzoner får existera när vi ber hästen om något. Däremot är det viktigt att se till individen och agera efter hur denne är som individ.


När du arbetar tillsammans med hästen:

 

  • Tvinga aldrig dig på hästen och var klar över om hästen förstår dig eller inte. Ifall det inte funkar så använd inte för hårt tryck för att hästen ska ”lyda” Tänk lite som att du ska prata med teckenspråk. Använder du för mycket tryck finns risk att hästen går in i en hjälplöshet och sjunker in i sitt inre. Dit vill vi inte gå! Hästen måste få säga vad den känner och om den ej förstår.

 

 

 

  • När du ”pratar” hästens språk svarar hästen tillbaka på sitt språk och ta inte för givet att svaret blir det du förväntat dig.  • Viktigt med planering innan: A, plan B, Plan C, O.S.V Då är jag något förberedd om det inte blir som jag tänkt.

 

  • Jobba med inlärning är farligt?!  Ja det kan det vara om det  uppstår missförstånd 

     och/eller om hästen farit illa tidigare i sitt liv. Då går hästar oftast in i en försvarsställning   

     så  att hästen hinner slå till innan den själv blir slagen.  • Läs av hästen hela tiden utan att stirra på hästen. Håll dina ögon avslappnade då detta inger trygghet samt vänlighet.

 

Mena vad du säger, Tveka inte! Då gör hästen det som känns bäst för stunden. Hästen går på ren instinkt

 

28 Jun 2022


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)