Hästmassage

Massage är ju egentligen något ganska naturligt.

 

När vi känner oss oroliga så ofta smeker/klappar vi oss omedvetet på kroppen, för att lugna oss själva.(Beröring) När någon är ledsen och behöver tröstas så håller vi om eller smeker försiktigt personen som är ledsen. Är man ledsen och någon håller om oss, så känns det lite bättre en stund, (Kroppskontakt) Har du ont i magen, huvudet som ex. så masserar du de ställen du har ont på och det ger akut lindring. Har du ramlat och slagit dig så med en gång börjar du och massera stället du slagit dig på och då rusar endorfinerna dit och detta ger akut lindring.

 

Massage förebygger

 

Hästens muskler, leder och ligament hålls smidiga, skador förebyggs och hästen får komma till avslappning. Även fritidhästen rids eller körs och detta är också en prestation även om vi människor kan tycka att det inte är det. Massage hjälper hästens muskler att ”vara igång” samt att återhämta sig fortare. Massage ökar välbefinnandet hos hästen och ger bättre psykisk hälsa. Den får känna att den blir omhändertagen och omtyckt.

 

Sporthästen behöver massage och stretching, kontinuerligt för att bibehålla sin prestationsförmåga och hållbarhet. Massage kan öka prestationsförmågan med kontinuerlig behandling.

Förebygga uppkomst av skador, eftersom de är mer utsatta, i leder, muskler och ligament, när de hög presterar.  Massage är även bra för den nervösa hästen som hjälper den till avslappning och harmoni.

Ett nervöst eller aggressivt beteende ligger en stor procent smärta bakom. När hästen visar ett annorlunda beteende så är det massörens arbete att ”se hela hästen”. Det är viktigt som hästmassör att kunna få hästen lugn och trygg så att den kan lita på dig. Därför har vi lagt stor vikt på hästpsykologi med problemlösning i vår yrkesutbildning till hästmassör.

 

28 Jan 2017