Hästen är stor

Människan ser hästen som ett stort djur vilket den också är.

 

På grund av att hästen är så stor så har vi många gånger blivit lärda att hästar inte har förmågan att "känna" lika bra som människor och mindre djur. Det är en skröna som måste tas hål på för hästens skull. Hästen har en oerhörd god förmåga att just fysiskt känna och mentalt uppfatta olika saker. Saker som vi människor inte alls kan uppfatta så kvickt som hästen kan.

Hästar är utomordentligt fantastiska på att just känna. Känna fysiskt, just med tanke på deras känsliga mule, nerver som flödar i kroppen, huden och pälsen.

 

Då jag arbetat med hästar både fysiskt och psykiskt under många år. Så märkte jag väldigt snabbt till skillnad vad många tror att jag behöver inte ta i för "kung och fosterland" för att komma igenom hästens hud, päls samt muskulatur för att få resultat. Det handlar om teknik och visst får man ta i ibland om det finns problem.

 

När vi startade upp med massage för häst år 2000 så fick jag ofta höra att "lilla vän" om det skall ge någon effekt på hästen så måste du allt ta i. Dessa ord minns jag ofta då jag kommer ut till en häst och börjar behandla med massage. De flesta hästar är otroligt känsliga och kroppsmedvetna. De känner den minsta lilla beröring som jag utför mot dess kropp. Hästens tarmar kommer igång snabbt efter någon minuts massage.

 

Även om man endast masserar halsen till en början börjar det att knorra snabbt i buken hos hästen.

 

Hästen är också känslig för vårt kroppsspråk och försöker även förstå oss när vi förklarar felaktigt för hästen. Hästen läser snabbt hur vi mår och agerar också ofta därefter.

Är vi irriterade, stressade vill hästen inte vara med oss, är vi glada, pigga blir hästen ofta nyfiken och vill komma fram till oss. Är vi ledsna så kan en del hästar gå sin väg då den blir osäker på vad det är frågan om.

En del hästar kommer fram och lägger huvudet i famnen på oss för att trösta. Med tanke på denna känslighet så kommer jag att tänka på hur vanligt det är att de större hästraserna blir bemötta med slit och drag i lina eller tygel då de måste "övermannas" med styrka. Sätta dem på plats så de lär sig redan ifrån början att gör du inte som jag säger så tar jag i med hårdhandskarna.

Glöm inte att dessa hästar är individer och kan vara väldigt små "på insidan" De förstår vad du säger om du har tålamod att förklara på ett sätt som hästen förstår. Vi försöker alltid att med så små signaler som möjligt förklara för hästen vad vi menar.

 

Låt hästen få chans att förstå dig./Veronica & Rikard Andrèn

3 Apr 2018


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)