Har vi mer problem idag utav sadlar än förr

Vi får ofta höra att förr hade man minsann inte problem med sadlarna utan att det är ett nytt påhitt!

Är det så? Har vi fått mer problem utav sadlar till hästen i dagens läge?

Nej så är det ju inte, utan:

Vi har blivit så mycket duktigare på att upptäcka orsaken till olika problem som hästen får.

 

Idag så har aveln en stark bidragande faktor till att utrustningen inte passar på hästen. Dagens hästar är besvärligare att få en passande sadel till då de avlas med mycket gång och större liggande bogblad och korta ryggar och en rörligare lumbosakralled.

Tyvärr så rider många sin häst på ett helt annat sätt än vi gjorde för bara 20 år sedan. Då fanns det ofta inte tillgång till ridhus på det sättet som det gör idag.

 

Vi red ut hästarna mycket mer förr. Idag tränas hästen ofta upp till fyra-sex ggr i veckan i ridhus eller padock vilket är mer ansträngande för kroppen med underlag, TRÄNING utav samma muskler samt många ggr också monotont och statisk träning. Det medför i längden slitande på lederna samt senorna och musklerna kämpar för att hålla allt på plats vilket resulterar i låsningar och kramper.

 

Rida dressyr och markarbete är bra för hästens hållbarhet och träning men inte alla dagar i veckan utan max  två- tre ggr i veckan. Vi kan rida dressyr i skogen också vilket inte är lika slitande på hästen som i ett ridhus eller padock. Det pratas ofta om detta hur bra det är men ändå så ser man alltför sällan att det utförs. Rida ut är inte detsamma som att åka häst och flumma.

 

Jag som hästmassör och friskvårdare samt sadelutprovare har ofta sett samband med hältor och ryggproblem, lumbalkotorna en viktig länk i ryggen är lumbalkotorna länken mellan rygg och bakdel som snabbt blir öm när det är något problem i kroppen precis som på oss människor. Runt dessa så fäster buk och bäcken samt ryggmuskulatur. Ländkotorna har långa tvärutskott som det fäster muskler i och när hästen kompenserar en illasittande sadel eller osymmmetrisk ryttare drar musklerna sig samman och hindrar rörelse i kotorna samt så dras kotorna ofta snett. 
 
En viktig gångjärnsled i ryggen är lumboskralleden som finns mellan länd och korskotorna och som det ofta finns problematik runt. Muskler och bindväv som hämmar, svaghet i musklerna samt atrofi som leder till ett negativt samarbete rygg vs bakdel som i det långa loppet blir problem framåt och ned i benen.

 

Med hjälp av ett gott samarbete runt hästen med ägare, ryttare, veterinär, tränare så har jag hjälpt många ekipage komma tillbaka med att massera, stretcha och sedan arbetat med förebyggande träning och övningar (Prehab)

 

Då jag tränat mig själv i många år med att lära mig kommunicera med hästen via kroppsspråk så har jag också kunnat se ganska snabbt när hästen inte är med människan och på så vis coachat till en bättre relation tillsammans med hästen. Då hästen alltid berättar med kropp, ansiktsuttryck och hur den förändrar sitt rörelsemönster när något inte känns bra. 

 

 

Med hjälp av att lära sig hästens rörelsemönster och hur muskler, ligament, lymfa och lederna rör sig så blir det lättare att förstå vad som händer i kroppen vid störningar.

 

Små men ack så viktiga muskler som drabbas negativt av felaktig träning, sadlar och ryttare, underlag och foder är: 

 

  1. Obturatorius externus: Funktion: adduktion av lårben samt utför en liten lateral rotation.
  2. Internus obturatorius Funktion adduktion av lårben samt utför en liten lateral rotation.
  3. Quadratus Femoris Funktion adduktion av femur och extension av articulatio coxae/höftleden.
  4. Gemellus funktion stabilisera lårbenet mot bäckenet samt en mycket liten lateral rotation av femur.

 

 

Små djupt liggande muskler som är nära höftens led. De understödjer större muskler att rotera leden samt också stabilisera denne.

 

När dessa blir negativt påverkade så försämras rotationen och hästen får ett tillbakahållet steg i bakbenen. I längden går det vidare i ryggens muskulatur och hästen kompenserar med att lägga mer tyngd framåt och efter ytterligare ett tag så får hästen problem i framdelen. 

 

Den så kallade onda cirkeln.

 

Musklerna i hästens kropp arbetar inte som en egen liten enhet utan de arbetar i kedjor. Dessa kedjor är viktiga att känna till så man inte hänger upp sig på en liten del. Därför är det viktigt att arbeta holistiskt.

 

Veronica Andrèn

14 Jan 2021