Hamstringsmusklerna

Hamstringsmusklerna: M. Semimembranosus, M. Semitendinosus, M. Biceps femoris

Generellt så orsakar överdriven sammandragning av hamstring en begränsad rörelse framåt av bakbenet. Vid rörelse bakåt så blir följden ofta att hästen inte kan komma fram med bakbenet korrekt. Hästen tar ett kortare kliv uppåt istället för att sedan komma snabbare ned med hoven och hoven smälls då ned i marken.

 

 

Vid palpering så får man ofta en lokal smärtreaktion och efter en tid kan man känna en bristning ifrån ärrvävnad på det skadade området. Så ett mindre område som smärtar vid palpering av musklerna kan vara ganska svårt att bedöma var det kommer ifrån då det finns väldigt många olika orsaker som kan ställa till problem.

 

Detta beror på att musklerna arbetar i kedja ifrån Phalangs distalis (hovbenet) – Calcaneus (hälbenet), Tibia (skankbenet) och Fibula (vadbenet), Femur (lårbenet), Tuber coxae (höftknölen), Tuber sacrale (Korsknölen), Tuber ischiadicum (bärbensknölen)- Vertebrae Cervicis- Occipitalleden. (nackens led) , Ökad Belasting pga kompensation, hårdare träning, sned ryttare, illasittande sadel, trauma så kan ökad smärta punktvis i hamstring bero på allt ifrån bakhov till halskotor.

 

Exempel på ett vanligt problem hos högpresterade hästar är patella:

En häst som har ont i knäleden (ofta inflammation) har mer eller mindre ont när hästen lyfter upp benet ifrån marken och motståndet släpper. Det kan liknas vid när vi människor får problem med ligamentet och eller menisken i knäleden. Hästarna ställer också ofta hovspetsen något utåt när den te x står på stallgången en stund.

 

Vid högre smärta om så även punktvis i hamstringsmusklera så är det viktig att försöka komma underfund med ursprungsproblemet innan massage eller annan alternativ behandling.

11 Feb 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)