Hästens mage och tarmar

Foderintag

Hästens matsmältningsapparat.

Hästen är gräsätare – Alltså behöver hästen fibrer

 

Den mekaniska nedbrytningen av fodret börjar redan i munnen där fodret blandas med saliv.

När hästen tuggar sönder fodret så producerar den saliv i väldigt stor mängd.

 

För att hästen skall hinna med att producera fram allt saliv så måste hästen äta långsamt och tugga foder som behöver tuggas ordentligt = Grovfoder den viktiga basen, Växttråd!: Gräs, hösilage, gräsfröhalm och hö

 

Saliven är viktig för att maten skall "glida" igenom matsmältningsapparaten ordentligt.

Får hästen en stor mängd kraftfoder så tuggar den inte fodret ordentligt utan sväljer undan alldeles för snabbt. En hel del av fodret tas då inte upp av tarmarna och hälften av fodret hamnar på gödselstacken.

 

Ge hästen ett bra grovfoder flera gånger om dagen så den får sitt tuggbehov. Det är viktigt att hästen får i sig all näring och fibrer som den behöver.

 

Grovfoder: Gräs, hö, hösilage, halm, lucern, gräsfröhalm.


Ge din häst minst 4 grovfodergivor om dagen och helst 5 -6 stycken. Ge det största målet på
kväll/natt då hästen har lugn och ro och mer tid på sig att äta.


Tänk på att hästens magsäck är mycket liten i förhållande vis till sin kropp. För att må bra och
få i sig den näring som hästen behöver så skall den äta ofta och i lagom dos.


När hästens mage har varit tom i tre timmar börjar det synas små rodnader på väggarna.
Hästen är då också rejält hungrig. Dessa rodnader kan på sikt bidra till att hästen får magsår.

 

Kraftfoder:

Kraftfoder innehåller ofta spannmål, som i sin tur innehåller mycket stärkelse.

För att en häst ska klara av att bryta ner stärkelse så behövs enzymet amylas. Hästar tillverkar väldigt små mängder amylas och klarar därför inte av att bryta ner större mängder av stärkelse. Då störs tarmfloran och risken för bland annat kolik och fång ökar betydligt Det ökar även risken för korsförlamning och försurning i muskulaturen.

5 Oct 2022


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)