Förebygga muskelproblem i ryggen

Det skonsammaste sättet att bygga upp hästen muskler för att bära upp ryttaren korrekt är att träna hästen förhand till en början.

Ut och promenera hästen i rask takt, få hästen att länga på stegen i skritt. Har du tillgång till backar så ut och klättra med hästen förhand. Bäst effekt har det om backarna är lagom höga och långa. Skritta på och låt hästen vara så fri som möjligt i huvud och hals så den kan arbeta igenom kroppen ordentligt utan motstånd.

Bommar är ett bra alternativ om man inte har tillgång till kuperad terräng. Lägg ut bommarna med rätt avstånd för din häst.

När hästen vant sig att gå över bommarna så lägg varannan bom något högre upp (ca 20 cm) och varannan på marken. Det gör så hästen blir mer uppmärksam och ser sig för hur den sätter ner hovarna. Att lägga bommarna på olika höjd gynnar också muskulaturen kring bog, höft och buk då hästen får lyfta upp benen högre för att ta sig framåt. När hästen förstår vad det handlar om så lägg upp bommarna på 20-30 cm och låt den skritta över dessa.

 

13 Nov 2017