Coacha, vägleda och inte härska

Bestraffning- Varför? Kan vi inte LYSSNA på hästen och  förklara och visa hästen istället.

 

En sak som slog mig i slutet av 90 talet (önskar det var tidigare) som faktiskt är ganska förfärlig. Det är dessa startpaket till att börja rida: Hjälm, ridstövlar so far so good och ett ridspö! Här blir jag fundersam.. ett ridspö.

Redan här ges signaler till små barn som inte själva är färdigutbildade hästmänniskor att om inte hästen lyder så kommer jag att slå dig. Hästen SKA LYDA.

Jo visst, ridspöet skall fungera som en förlängd arm och många använder det som det. MEN alltför många använder det som bestraffning och att få hästen prestera bättre vilket vi vet att så funkar det inte i praktiken.

 

Ska hästen lyda när det känns obehagligt eller gör ont! Nä det ska den absolut inte göra. Då riskerar hästen att få skador.

 

I arbetslivet har vi kommit ganska långt vad gäller att minska på arbetsskador även om det är en bra bit kvar. När vi är stela och ömma i kroppen så tar vi det lugnt allt annat är egentligen korkat eller hur? Vi ska lyssna på kroppen men många gånger gör vi inte det. Skillnaden är att vi väljer själva men det gör inte hästen. Hästen försöker att berätta med att sätta sig på tvären.

Tänk så många gånger man hört och sagt - Vem tackar dig när du inte kan arbeta längre för att du inte lyssnar på din kropp!

 

Börjar vi människor att bruka våld mot hästen så ses vi som en svagare individ av hästen. En bråkig osäker individ, då en trygg och klok individ aldrig slåss utan att bli riktigt provocerad, trängd mm.

 

Visst! Du kan få hästen att lyda dig med våld. Men i en sådan relation finns ingen respekt, förtroende eller ”teamwork”. Jag tycker att man skall fråga sig själv: - Vad ger mig rätten att slå en annan individ? Den enda gången du får slåss är om du är i fara och måste försvara dig.

 

Denna handling kommer också någon gång slå tillbaka på dig.

Till exempel att:

 

  • Hästen vill inte komma till dig.
  • Den blir sur mot dig.
  • Hästen kan rentav gå in i kamp med dig fysiskt. Du kommer att förlora.
  • Hästen visar rädsla när du gör ber om något eller gör någon hastig gest.
  • Hästen stänger av och blir okontaktbar.

 

Hästen måste få reagera men inte bli helt skräckslagen och fly i vår hantering. Det är en del av vår coachning att hästen inte ska bli så rädd att den inte vågar stanna kvar hos mig När hästen flyr för livet och inte lyssnar på oss som leder eller rider eller kör hästen. så blir det mycket farligt, både för hästen själv och för oss.

 

 

 

 

12 Dec 2019


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)