Coach, ledare, arbetskamrat?

LEDARE

 

 

Ordet ledarskap upplevs ibland som ett obehagligt, otrevligt och dominerande ord. Ska vi börja märka ord och försöka leta upp passande ord blir det ganska jobbigt och ibland konstigt och krystat tycker jag. Helt plötsligt börjar man tänka för mycket innan man vågar pratar och då blir det oftast så konstlat istället.

 

Det är viktigare att lägga energin på hur vi behandlar och hur vi vägleder hästen. Det är viktigare än själva ordet.

 

En ledare är inte dominant men rättvis, konsekvent, ser inte allt svart eller vitt så konsekvent menas inte med att behandla alla individer likadant. Att anpassa sig och agera utefter individen är det som är en god ledare för vårt tänk.

 

EXEMPEL PÅ TRYGGHET och VÄGLEDNING :

 

Jag tänker på när man te x ska på en föreläsning, möte eller en fest. Jag tänker också på när man kommer till ett nytt arbete.

Då är det så skönt när någon har planerat för min ankomst och ger direktiv var man ska sitta eller stå.

 

Säger: varsågod att ta mat tallrikar finns på det lilla bordet till höger.. toaletten finns runt hörnet.

 

- Vid eldsvåda har du nödutgången till höger.

- Om du undrar över något eller inte förstår vad du ska göra så kom till mig.

Mamman till barnet.. - Det klarar du.. Du är så duktig.


Om det inte går - det var inte hela världen kom så försöker vi tillsammans.

Detta tycker jag är en bra jämförelse när vi arbetar tillsammans med hästen fast på ett annorlunda vis. Målen är de samma.

 

En ledare står för:

ÖDMJUKHET, TRYGGHET, FÖRTROENDE OCH SAMSPEL OCH VÄGLEDA OCH ATT PEPPA.

 

Ibland kan jag förstå att det blir konstlat att säga ledare då man i många fall glömmer att respektera hästen             

Vi hör ofta dessa ord.. Din häst accepterar inte dig som ledare... bla..bla..bla.. När det är en person som inte får hästen att göra som denne vill eller hästen vägrar komma till sin ägare mm.

 

Vadå respektera dig som ledare. Hur menar man egentligen då?

 

Att hästen skall göra allt som jag säger utan att blinka? Ska hästen utföra saker som jag kräver även om det inte känns bra?

 

Några tankar på meningen inte kännas bra:

 

Tanke på förra meningen: Ha hästen ont?, är hästen rädd?, förstår hästen vad jag ber den om? Är jag tydlig, tvekar jag? Vet jag att hästen kan utföra aktiviteten? Fysiskt, psykiskt: Hästen har varit med om något otrevligt i en liknande situation.?
Meningarna ovan är något av de vanligaste problemen att hästen inte vill!

 

Här blir en ledare inte ett trevligt ord!

 

Det handlar inte om respekt och tillit utan det handlar om att dominera och en sådan relation blir aldrig bra. Den medför inte heller något trevligt för den ena parten och i detta fall är det hästen som kommer i kläm.

 

I en dans är det alltid en som för och då vill man lotsas runt så man förstår vilken riktning, vilken takt och energi samt hastighet. Man vill lotsas mjukt och följsamt utan att det känns för tafatt..

 

Att respektera varandra är A och O

 

Att respektera är att kunna se hästen som en individ och veta/lära sig vad den har för behov.

Se orsaker bakom problembeteende, då detta är enda sättet för hästen att tala om att något är/känns fel.

 

METODER

 

Vi arbetar med positiv förstärkning som tex beröm, smek, godis (ibland) och klicker och visar vår uppskattning och blir genuint glada när hästen samarbetar.. Alltså tar inget för givet. Att ta för givet leder ofta till besvikelse och det finns inte i hästens värld.  Vi arbetar också med  tryck och eftergift (sk negativ förstärkning).

 

Obs.. Tryck kan vara ett pekande finger i luften som slutar när hästen flyttar sig. Det kan vara ett lätt tygeltag som snabbt läggs ned när hästen flyttar huvudet och går i den riktning jag ber om. Så trycket är en retning och inget som ska göra ont. Men framförallt eftergift och berömmet i detta arbete är det viktigaste av allt i inlärningen.

 

Man kan använda olika redskap som rep, stick, klicker mm men det viktigaste är att hästen förstår mitt kroppsspråk och att jag vet hur jag ska använda min kropp för att hästen skall förstå mig.

11 Apr 2017


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)