Avel

Hästen avlas fram till olika discipliner vilket ofta ger dem en bättre förutsättning i just den disciplinen och dess arbetsuppgifter.

Detta kan dock bli till en nackdel om hästen hamnar hos någon som vill utföra något annat och som inte är kunnig i anatomi och psykologi hos hästen.

Hästen kan få problem både fysiskt och psykiskt om vi inte ger den tillräckligt med TID vid omställning till en annan disciplin än den är avlad för.

En sådan utveckling skall ske under ca en två års period. Då det tar 3-6 månader för musklerna att ställa om och bygga om sig. Senor, leder och ligament 6 månader - 1 år. Skelettet behöver två år på sig att ställa om sig. Sist men inte minst den psykiska biten som har stor betydelse i hästens utveckling tillsammans med dig. Det kan gå lite snabbare men också ta längre tid. Se hela tiden så din häst är med i kropp och själ.

 

Exteriören har stor betydelse för ridningen vad gäller stabilitet, bärighet, utseende på: manke, kors, sadelläge, hasens och knäledernas utseende och benställningar. Det är också mycket viktigt att titta på musklerna och känna igenom dessa. Dessa talar ofta om ifall hästen har ont, snedbelastad, övertränad om den kompenserat någon skada, om den mår dåligt psykiskt mm.

 

27 Jul 2020


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)